Weersvoorspelling Land Chili

Alle locaties in Chili


Zoek een plaats, regio of land:

A
Antofagasta Arica
 
C
Chillan
Concepcion Copiapo
 
I
Iquique
Isla Diego Ramirez Islotes Evangelista
 
L
La Serena
 
P
Portillo Puerto Montt Punta Arenas
 
R
Robinson Crusoe Island
 
S
Santiago Santiago Q. Normal
 
T
Temuco
 
V
Valdivia

Weer en klimaat van Chili

Door de enorme lengte van Chili komen er veel verschillende klimaten voor (zie ook klimaatsoorten). Het klimaat van Chili wordt bepaald door de Peru- of Humboldtstroom, die koud water langs de kust naar het noorden voert. Door de Humboldtstroom zijn de temperaturen langs de westkust van Chili aanzienlijk lager dan op deze geografische breedte normaal is.

Van noord naar Zuid zijn de volgende klimaten te onderscheiden (zie ook klimaatsoorten):

Woestijnklimaat:

Het woestijnklimaat overheerst in het noorden van Chili, vooral in de Atacamawoestijn. Het is een van de droogste gebieden van de wereld, op sommige plekken valt nooit regen. In het noorden is het in de zomer zo'n 10C en 's nachts -13C. In het zuiden van de woestijn wordt het 30C, maar kan het 's nachts afkoelen tot temperaturen rond het vriespunt. Aan de kust is de gemiddelde temperatuur 20C.

Halfdroog klimaat:

Het is een warm klimaat met regen in de wintermaanden. De gemiddelde jaartemperatuur is 14 graden. Dit zijn de aangenaamste gebieden om te verblijven. Op de Patagonische vlaktes is het iets kouder, de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 6-10°C. Er zijn droge zomers en een jaarlijkse neerslag van 200-500 mm.

Mediterraan klimaat:

Ten zuiden van Santiago heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog en de temperatuur kan oplopen tot boven de 33°C . De zomer duurt van november tot maart, daarna komt een korte milde regenachtige winterperiode. De temperatuur schommelt dan tussen de 10-15°C . Er valt gemiddeld 250 tot 700 mm neerslag per jaar, met in het zuiden meer dan in het noorden.

Gematigd klimaat:

Het gematigd klimaat overheerst in de Araucanía en het merengebied. Tijdens de zomermaanden is het droog, de rest van het jaar regent het veel. De gemiddelde neerslag per jaar bedraagt tussen de 700-1200 mm regen. De gemiddelde temperatuur in december bedraagt 23C.

Zeeklimaat:

In het zuiden van Chili heerst een zeeklimaat, met koele zomers. Er vallen grote hoeveelheden neerslag per jaar, gemiddeld 2000-5000 mm regen per jaar. Dat komt doordat vochtige winden oceaanlucht tegen de bergen omhoog duwen.

Hooggebergteklimaat: Op het Andesgebergte heerst een bergklimaat, met lage temperaturen en veel eeuwige sneeuw op de bergtoppen. In het noorden valt het nog wel mee met de sneeuwval, maar in het zuiden, in de Patagonische Andes komen sneeuwstormen voor.

Subtropisch klimaat:

Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 20C. Het regent het hele jaar door, per jaar valt er ongeveer 1150 mm regen.

Alle weerfoto's uit ChiliZoeken

Bekijk deze bijzondere weerfoto's. Heeft u zelf een mooie foto? Zet hem hier op de site!

Uitleg weersvoorspelling

Welkom op Weersvoorspelling.nl. Onze weerpagina's staan vol met actuele weersinformatie, weersvoorspellingen voor de komende uren, dagen en ook speciaal het weekendweerbericht. Natuurlijk zijn de weersverwachtingen beschikbaar voor vrijwel elke plaats in Nederland en de wereld. Weersvoorspelling.nl toont ook graag jouw foto's en werkt graag met jou samen om de weersite zo leuk mogelijk te maken.
Snelkeuze weer
Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk

Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije

Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag

Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte

Snelkeuze weer

Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk
Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije
Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag
Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte
Zoek een andere plaats of land voor een weersvoorspelling: sluiten
Upload uw weerfoto sluiten