Weersvoorspelling.nl: Klimaat informatie en klimaatsoorten


Men kan klimaat definiëren als de gemiddelde weersomstandigheden in een bepaald gebied.
De wereld is opgedeeld in verschillende klimaatzones. Deze klimaatzones zijn niet echt scherp afgebakend, maar lopen in elkaar over.

Er zijn vijf grote klimaatzones:
  • Tropisch klimaat
  • Droog klimaat
  • Gematigd klimaat
  • Landklimaat
  • Poolklimaat
Deze klimaatzones kunnen weer worden onderverdeeld, namelijk het subtropisch klimaat, halfdroog klimaat, mediterraan klimaat, zeeklimaat, noordelijk gematigd en bergklimaat.


Tropisch klimaat
In het gebied tussen de Kreeftskeerkring (23° NB) en de Steenbokskeerkring (23° ZB) heerst een tropisch klimaat. Delen van Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Zuid-en Zuidoost-Azië en Australië liggen in de tropen.

Omdat er weinig variatie bestaat in de intensiteit van het zonlicht blijven de temperaturen hoog. De gemiddelde temperatuur bedraagt het hele jaar tussen de 25 en 30°C. De temperatuur ligt altijd boven de 18°C. De temperatuur van het zeewater ligt ook tussen de 25 - 30°C.

In de tropische regenwouden regent het het hele jaar door. Er is geen droogseizoen en de gemiddelde neerslag is hoog, met maandelijks minstens 100 mm regen. Omdat tropische gebieden voortdurend licht, warm en vochtig zijn, zijn de levensomstandigheden ideaal en bestaan er weelderige regenwouden en een grote variŽteit aan soorten. Tropische regenwouden omvatten 50% van alle planten- en dierensoorten ter wereld.


Subtropisch klimaat en moesson
Subtropische klimaten hebben een duidelijk nat en droog seizoen, met het hele jaar betrekkelijk hoge temperaturen. Dit klimaat komt voor in Zuid-Amerika, Centraal-Afrika, Zuid- en Oost-Azië en Noord-Australië. De temperaturen zijn lager dan in de tropen en de neerslag is meer seizoensgebonden.

Het verschil tussen de warmste en koudste maanden bedraagt maar drie of vier graden, maar het natte seizoen wordt gekenmerkt door hoge vochtigheidsgraad.

De subtropische seizoenen worden veroorzaakt door de beweging van hogedrukgebieden, die 's zomers naar de polen trekken en 's winters weer terug naar de evenaar trekken.

Het natte seizoen wordt de moesson genoemd. In het zuidwesten van de VS en Chili komt de moesson voor. Maar de sterkste moessons doen zich voor in het zuiden van AziŽ, het noorden van AustraliŽ en voor de kust van West-Afrika. Tussen maart en mei warmt de zon het land sterk op. Er ontstaat dan een groot lagedrukgebied door de warme opstijgende lucht. In juni worden de zuidoostenwinden vanuit de Indische Oceaan naar dit lagedrukgebied gezogen. Deze winden bevatten een warme en vochtige lucht die zorgen voor enorme buien. De moesson begint meestal in juni en eindigt in september. Soms komt de moesson enkele weken later of helemaal niet.


Droog klimaat
De meeste droge klimaatzones liggen rond de 30° NB en 30° ZB. Droge klimaten veroorzaken vaak woestijnen. Grote woestijnen komen voor in Afrika, Zuidwest-AziŽ en AustraliŽ. Ongeveer een vijfde van al het land op aarde bestaat uit woestijnen en halfwoestijnen. Woestijnen zijn droge gebieden waar minder dan 250 mm regen per jaar valt.

Door de hoge temperaturen is de verdamping hoger van de neerslag.

In de woestijnen komen vaak grote temperatuurverschillen voor. Overdag is het extreem heet, omdat er nauwelijks of geen bewolking is. De temperaturen kunnen dan oplopen tot 50°C en hoger. Omdat er geen wolken zijn die de warmte kunnen vasthouden kan de temperatuur 's nachts dalen tot onder het vriespunt.


Halfdroog klimaat
De halfdroge klimaatzone bestaat uit grasvlaktes en savannes in het hart van de continenten op het noordelijk halfrond. Halfdroge graslanden komen in Afrika voor, waar ze 'veldt' genoemd worden. In het westen van Noord-Amerika worden deze grasvlaktes de 'prairie' genoemd. In Zuid-Rusland worden ze 'steppe'? genoemd en in Zuid-Amerika 'pampa'.

Ze liggen meestal zo ver landinwaarts dat de wind nauwelijks regen brengt. De jaarlijkse neerslag varieert van 250 tot 760 mm, dit is net genoeg water voor wat vegetatie, maar te weinig om hele bossen te laten groeien. Alleen langs meren en rivieren is er voldoende water voor bomen.

De zomers zijn droog en warm en 's winters kan het er flink koud worden. De graslanden worden onderhouden door de enorme seizoensbranden en door begrazing door de kuddedieren. Aan het eind van de zomer is het zo droog op de grasvlakte dat er vaak branden ontstaan, die door de wind verspreid wordt. Omdat deze vlaktes vaak vlakke, onbeschutte gebieden zijn met weinig bomen, staat er veel wind.


Gematigd klimaat
Het gematigd klimaat komt voor in veel gebieden tussen 40-55? NB en ZB. Op het noordelijk halfrond ligt Noord-Europa, noordelijk deel van de VS, oostelijk Canada en het noordoosten van China, Korea en Japan in deze zone. Op het zuidelijk halfrond ligt Zuid-Chili, Zuidoost-Australie en Nieuw-Zeeland in deze zone. Al deze gebieden kennen vier duidelijke seizoenen: lente, zomer, herfst en winter.

Het klimaat en weer is stabiel en kent nauwelijks extreme temperatuur- of weersomstandigheden. De temperatuur ligt vier tot acht maanden per jaar boven de 10?C. Er zijn milde natte winters en warme natte zomers. Hoe streng de winter is hangt ervan af hoe dicht het bij de zee ligt. Langs de westkust van de continenten veroorzaken de overheersende oceaanwinden vaak een gematigd klimaat. De laagste maandtemperaturen komen dan zelden onder het vriespunt en er ligt vaak geen sneeuwlaag. Elders hebben gematigde continenten soms een of twee maanden aanhoudende sneeuw.


Mediterraan klimaat:
Het mediterraan klimaat is slechts een kleine zone en bestaat uit enkele gebieden op aarde. Hieronder vallen Californie, centraal Chili, de Zuid-Afrikaanse Kaap, stukken van Zuidwest- en Zuid-Australië en de landen rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Het mediterraan klimaat heeft milde, natte winters en warme, droge zomers. De gemiddelde januaritemperatuur ligt tussen de 10-15°C. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen 21-27°C, met uitschieters naar 28-38°C. Op sommige plekken kunnen hete,droge woestijnwinden voor een sterke temperatuurstijging zorgen. De overgang tussen de zomer en de winter komt meestal vrij plotseling.

De nabijheid van oceanen hebben grote invloed op de temperatuur, in de meeste mediterrane gebieden. Hoe verder van de oceanen, hoe hoger de temperatuur.


Zeeklimaat:
Zeeklimaten komen voor langs de oceaankusten, ongeacht geografische breedte.

Langs de kust van een oceaan of langs een andere grote watermassa is het klimaat heel anders dan een klein eindje het binnenland in. Omdat de watertemperatuur het hele jaar langzaam verandert, worden de verschillen in de temperatuur langs de kust vertraagd. Hierdoor ontstaat er een stabiel klimaat met weinig temperatuurverschillen.

Een zeeklimaat is milder dan een landklimaat, de gemiddelde temperatuur over het hele jaar is 0°C of hoger. Plaatsen met een zeeklimaat hebben wisselvallig weer, met veel bewolking, wind en regen. Het wisselvallige weer wordt veroorzaakt door de voordurend verschuivende grens van warme, tropische lucht en koude polaire lucht. Dan weer bepaalt de ene luchtmassa het weer, dan weer de andere.

In een zeeklimaat varieert de neerslag naar gelang de ligging. Aan de Engelse westkust valt ongeveer 1000 mm regen per jaar, in bergachtige gebieden kan het oplopen tot 3000 mm per jaar. In gebieden die in de regenschaduw aan de oostkant van de bergen liggen, valt aanzienlijk minder regen.


Landklimaat
Het landklimaat komt voor in het middenoosten van de VS en Oost-Europa. Dus alleen op het noordelijk halfrond. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn groter hier. 's Winters kan het heel koud zijn en 's zomers ontzettend warm. De winters worden sterker naarmate je verder naar het noorden gaat en meer landinwaarts komt. Het klimaat is erg aangenaam door de lange, warme zomers. Er is een vorstvrije periode van 150-200 dagen.


Poolklimaat
De polaire zones bevinden zich boven de noordpoolcirkel en beneden de zuidpoolcirkel. Op het noordelijk halfrond bevindt het land om de Noordelijke IJszee zich in de polaire zone. Op het zuidelijke halfrond bevindt Antarctica zich in deze zone. Deze gebieden worden gekenmerkt door extreme kou en wind en heel weinig neerslag. Het is zo koud in de poolstreken omdat de zon nooit hoog aan de hemel staat, ook niet in de zomer. Door het wit van de sneeuw en het ijs worden de zonnestralen meteen teruggekaatst, hierdoor kan het aardoppervlak nooit opwarmen. In de winter komt de zon helemaal niet boven de horizon.

Op de Zuidpool is de gemiddelde temperatuur in januari, de warmste maand, -29°C. In juli, de koudste maand, is dat -60°C. Door de ijzige wind voelt de temperatuur nog lager aan.

Op de Noordpool is het minder koud, de gemiddelde temperatuur is 's winters -30°C. In de zomer bevindt de temperatuur zich net onder het vriespunt en smelt het ijs langzaam. In de midzomer wil de temperatuur net iets boven nul liggen, als er aanhoudende zonneschijn is. Er valt jaarlijks 10-40 mm neerslag, in de vorm van sneeuw.


Noordelijk gematigd klimaat
De noordelijke gematigde klimaatzone strekt zich uit over Noord-Amerika en Eurazië. De zuidgrens van dit klimaat loopt op ongeveer 50-55° NB en de noordgrens valt samen met de boomgrens, bij de poolcirkel.
De gemiddelde jaartemperatuur is vrij laag. Er zijn lange, koude winters en korte, koele zomers.

In deze klimaatzone komt de taiga en de toendra voor. De toendra is een boomloze vlakte en wordt gekenmerkt door permafrost. Permafrost is een bodem die meer dan twee jaar achtereen beneden het vriespunt blijft. De toendra's worden 8 tot 10 maanden bedekt door sneeuw. Er valt jaarlijks slechts 25 mm neerslag. De taiga is de benaming voor de uitgerekte naaldwouden. 's Winters kan de temperatuur er dalen tot -40°C.


Bergklimaat:
Bergklimaatzones bevinden zich op hogergelegen plekken van het Himalayagebergte in Azië, de Europese Alpen, de westelijke Cordillera in Noord-Amerika, de Zuid-Amerikaanse Andes en in de hoogste bergen van Afrika. Elders kunnen speciale omstandigheden voor een plaatselijk bergklimaat zorgen.

Het belangrijkste kenmerk van bergklimaten is dat het kouder wordt naarmate je hoger komt. Gemiddeld daalt de temperatuur met 6,5°C bij elke kilometer omhoog. Dit ligt aan de weersomstandigheden; bij vochtig en warme lucht koelt de temperatuur langzamer af dan bij koude droge lucht.

Een ander belangrijk kenmerk is dat de hoeveelheid regen en sneeuw toeneemt, naarmate de hoogte toeneemt. Aan de loefzijde van de bergketens treedt de zwaarste neerslag op. Aan de lijzijde, ook wel regenschaduw genoemd, neemt de neerslag sterk af. Dit komt doordat de lucht gedwongen wordt te stijgen, om over de bergen te kunnen, en dan afkoelt waardoor het vocht verandert in regen of sneeuw. Tegen de tijd dat de lucht de lijzijde bereikt, bevat de lucht nog nauwelijks vocht.

Uitleg weersvoorspelling

Welkom op Weersvoorspelling.nl. Onze weerpagina's staan vol met actuele weersinformatie, weersvoorspellingen voor de komende uren, dagen en ook speciaal het weekendweerbericht. Natuurlijk zijn de weersverwachtingen beschikbaar voor vrijwel elke plaats in Nederland en de wereld. Weersvoorspelling.nl toont ook graag jouw foto's en werkt graag met jou samen om de weersite zo leuk mogelijk te maken.
Snelkeuze weer
Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk

Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije

Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag

Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte

Snelkeuze weer

Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk
Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije
Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag
Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte
Zoek een andere plaats of land voor een weersvoorspelling: sluiten
Upload uw weerfoto sluiten