Weersvoorspelling Chili

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Chili

Het klimaat van Chili

Door de enorme lengte van Chili komen er veel verschillende klimaten voor. Het klimaat van Chili wordt bepaald door de Peru- of Humboldtstroom, die koud water langs de kust naar het noorden voert. Door de Humboldtstroom zijn de temperaturen langs de westkust van Chili aanzienlijk lager dan op deze geografische breedte normaal is.

Van Noord naar Zuid zijn de volgende klimaten te onderscheiden:

Woestijnklimaat: het woestijnklimaat overheerst in het noorden van Chili, vooral in de Atacamawoestijn. Het is een van de droogste gebieden van de wereld, op sommige plekken valt nooit regen. In het noorden is het in de zomer zo'n 10°C en 's nachts -13°C. In het zuiden van de woestijn wordt het 30°C, maar kan het 's nachts afkoelen tot temperaturen rond het vriespunt. Aan de kust is de gemiddelde temperatuur 20°C.

Halfdroog klimaat: het is een warm klimaat met regen in de wintermaanden. De gemiddelde jaartemperatuur is 14 graden. Dit zijn de aangenaamste gebieden om te verblijven. Op de Patagonische vlaktes is het iets kouder, de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 6-10°C. Er zijn droge zomers en een jaarlijkse neerslag van 200-500 mm.

Mediterraan klimaat: ten zuiden van Santiago heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog en de temperatuur kan oplopen tot boven de 33°C . De zomer duurt van november tot maart, daarna komt een korte milde regenachtige winterperiode. De temperatuur schommelt dan tussen de 10-15°C . Er valt gemiddeld 250 tot 700 mm neerslag per jaar, met in het zuiden meer dan in het noorden.

Gematigd klimaat: het gematigd klimaat overheerst in de Araucanía en het merengebied. Tijdens de zomermaanden is het droog, de rest van het jaar regent het veel. De gemiddelde neerslag per jaar bedraagt tussen de 700-1200 mm regen. De gemiddelde temperatuur in december bedraagt 23°C.

Zeeklimaat: in het zuiden van Chili heerst een zeeklimaat, met koele zomers. Er vallen grote hoeveelheden neerslag per jaar, gemiddeld 2000-5000 mm regen per jaar. Dat komt doordat vochtige winden oceaanlucht tegen de bergen omhoog duwen.

Hooggebergteklimaat: op het Andesgebergte heerst een bergklimaat, met lage temperaturen en veel eeuwige sneeuw op de bergtoppen. In het noorden valt het nog wel mee met de sneeuwval, maar in het zuiden, in de Patagonische Andes komen sneeuwstormen voor.

Subtropisch klimaat: op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 20°C. Het regent het hele jaar door, per jaar valt er ongeveer 1150 mm regen. 

Het weer in Chili

Het weer in Chili word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Chili tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.