Weersvoorspelling Denemarken

Actueel
Avond
Nacht
Ochtend

Het klimaat van Denemarken

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, met aangename zomers en zachte winters. Het is er gemiddeld genomen iets kouder dan in Nederland en er ligt vaker sneeuw. Omdat bijna heel Denemarken in de omgeving van de zee ligt, zijn er weinig onderlinge temperatuurverschillen.

Denemarken heeft een gemiddelde temperatuur van 7,5 tot 8,5°C, dat is dus iets kouder dan in Nederland. In Oost-Denemarken is het iets kouder dan in West-Denemarken, dat komt door de invloed van de Noordzee. De iets hogere temperaturen dan in de rest van Denemarken komen voor op plaatsen die het verst weg van de zee liggen, zoals sommige plaatsen in Jutland.

De warmste maand van Denemarken is juli, met een gemiddelde temperatuur van 15-16,5°C. In de zomer kunnen de nachten warm zijn door de aanwezigheid van de zee. De warmste streken zijn Bornholm, Falster, Lolland en Viborg.

De koudste maand is februari, met een gemiddelde temperatuur van 0°C. De temperatuur in de winter is bijna 3°C kouder dan in Nederland en als het vriest, vriest het ook hard. De koudste streken zijn Himmerland, Midtfyn en Nordvestjyland.

Frontsystemen brengen regelmatig regen en de wind is dan sterk aanwezig. In de winter brengen deze frontsystemen in eerste instantie sneeuw. De gemiddelde neerslag in Denemarken is 600 mm per jaar. Het aantal regendagen ligt tussen de 120 en 200 dagen. In het zuiden van Jutland valt de meeste regen, namelijk 900 mm per jaar. De meeste regen valt in de zomermaanden, maar aan de westkust van Jutland is het najaar juist natter. De droogste periode is tussen eind april en begin juni.

Van oktober tot en met maart is er kans op sneeuw, de meeste sneeuw valt in het binnenland. Het gemiddelde aantal uren zon in Denemarken ligt tussen de 1600 en 1800 uren per jaar.

Het weer in Denemarken

Het weer in Denemarken word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Denemarken tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.