Weersvoorspelling IJsland

Actueel
Avond
Nacht
Ochtend
Middag

Het klimaat van IJsland

Ondanks de noordelijke ligging van IJsland heeft het korte koele zomers en lange, relatief zachte winters. Dit komt door de invloed van de warme Golfstroom.

De gemiddelde temperatuur aan de zuidkust van IJsland bedraagt 5°C en in het binnenland is de gemiddelde temperatuur -5°C. De warmste maand is juli, met aan de kust een gemiddelde dagtemperatuur van 15°C. In de winter schommelt de temperatuur tussen de -2 tot -14°C. Januari is de koudste maand. In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 4,3°C. In de zomer ligt de dagtemperatuur rond de 13,3°C en in de winter rond de 2°C.

Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het ?s zomers nauwelijks tot niet donker, terwijl het in de maanden november, december en januari maar een paar uur per dag licht is.

De neerslaghoeveelheid verschilt plaatselijk erg in IJsland: in het zuiden is de jaarlijkse gemiddelde neerslag 1700 mm, in het noorden 700 mm en in het westen 850 mm. De zuidkust heeft dus de meeste neerslag te verwerken. Op 221 dagen in het jaar valt meer dan 1 mm regen. In Reykjavik valt slecht op 148 dagen per jaar neerslag. In de hogere delen valt de neerslag vaak als sneeuw en de hoogste vulkaantoppen hebben het hele jaar door een sneeuwdek.

De zon schijnt in IJsland jaarlijks slechts 1200 uren. In het noorden schijnt de zon nog minder, met 1050 uur per jaar.

De zee rond IJsland is niet warm, maar ook niet extreem koud. Aan de zuidkant van het eiland houdt de warme golfstroom het water op zo'n 11°C in zomer en 7°C in de winter. Aan de noordkant schommelt de temperatuur van de zee tussen de 3 en de 8°C. 

Het weer in IJsland

Het weer in IJsland word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in IJsland tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.