Weersvoorspelling Kaapverdische Eilanden

Actueel
Avond
Nacht
Ochtend
Middag

Populaire plaatsen Kaapverdische Eilanden

Het klimaat van Kaapverdische Eilanden

Het klimaat op de Kaapverdische Eilanden valt een beetje tussen twee klimaattypen in. Enerzijds is er sprake van een warm steppeklimaat, anderzijds  is er sprake van een woestijnklimaat. Dat het klimaat op Kaapverdië een beetje tussen deze twee klimaattypen in ligt, komt door het zeer grillige neerslagpatroon. Soms valt er een lange tijd geen neerslag, soms is er een wat nattere periode.

Lang droog seizoen

Kaapverdië kent een lang droog seizoen. In bijna 8 maanden van het jaar is het zo goed als droog en in ongeveer 4 maanden is de kans op buien of regen wat groter. Het droge seizoen loopt grofweg van half november tot en met half juli. In de overige maanden is de kans op buien groter. Klimatologisch gezien is juli de natste maand op Kaapverdië met gemiddeld 70 tot 100 millimeter neerslag.

Droge en warme noordoostenwind

Op de Kaapverdische Eilanden heeft vrijwel het hele jaar door de noordoostpassaat invloed. Met die noordoostpassaat wordt warme woestijnlucht uit de Sahara richting de Kaapverdische Eilanden geblazen. Omdat de hete woestijnlucht eerst een stuk over het Atlantisch Zeewater moet, koelt het nog een stuk af. De temperaturen liggen op Kaapverdië daarom vrijwel het hele daar door tussen 24 en 28 graden. De warmste maanden zijn augustus tot en met oktober, dan ligt het kwik vaak rond 28 graden.

De noordoostenwind is vaak erg droog, waardoor de luchtvochtigheid doorgaans laag is. Alleen tijdens het nattere seizoen is de luchtvochtigheid hoger, waardoor de gevoelstemperaturen hoog liggen.

Veel zon

Op de Kaapverdische Eilanden is er ontzettend vaak veel zon. Vooral in de maanden februari tot en met juni is de zon veel te zien. Gemiddeld schijnt de zon daar dan ongeveer 10 uur op een dag, maar op veel dagen is dat in de praktijk nog iets meer. In het natte seizoen zijn er meer wolkenvelden, maar ook dan laat de zon zich nog veelvuldig zien.

De zonkracht op Kaapverdië is wel hoog, je kunt er met een onbeschermde huid dus gemakkelijk verbranden. Ook onder een bewolkte hemel is de instraling vaak nog dusdanig hoog dat je kunt verbranden.

Beste reistijd Kaapverdische Eilanden

De beste reistijd voor de Kaapverdische Eilanden is bij uitstek de periode tussen februari en juni. De temperaturen zijn dan zeker niet te hoog en de zon schijnt vaak dagenlang onafgebroken. De kans op buien is in deze periode klein en meestal waait er een aangename noordoostenbries over de zee. Ook in de maanden juli en augustus is het voor de echte warmteliefhebbers prima vakantieweer op Kaapverdië. Wel neemt de kans op een enkele kortdurende regen- of onweersbui toe.

Het weer in Kaapverdische Eilanden

Het weer in Kaapverdische Eilanden word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Kaapverdische Eilanden tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.