Weersvoorspelling Land Peru

Alle locaties in Peru


Zoek een plaats, regio of land:

A
Arequipa
 
C
Chiclayo Chimbote
Cuzco
 
I
Iquitos
 
L
Lima
 
P
Piura
 
T
Trujillo

Weer en klimaat van Peru

Peru ligt op het zuidelijk halfrond dus de zomer begint als het bij ons winter is. Peru heeft veel verschillende klimaattypes door het land. Dit komt door het Andes gebergte dat van noord naar zuid loopt en het land in twee delen splits. In de Andes is het het hele jaar koud met temperaturen tussen de 9-18 C. Ook de golfstroom el Niño heeft invloed op het klimaat. Het water begint erg warm te worden rond de maanden december en januari, waardoor de temperaturen erg stijgen.

Een half warm en heel droog klimaat komt voor langs de hele kust van Piura tot Tacna. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 19C (dus gemiddelde van dag en nacht). Het is hier gemiddeld kouder door een stroming van koud zeewater in de zee. En door deze koude stroming valt er het hele jaar door geen regen. De Peru- of Humboldtstroom en de felle tropenzon zorgen voor een geringe vochtigheid, zodat voor de kust alleen nevel en motregen worden gevormd. Door de koude Perustroom, met water uit het zuidpoolgebied, zijn de temperaturen aan de kust ongeveer 5 °C lager dan die op dezelfde hoogte aan de Atlantische kust van Zuid-Amerika. Vooral de hoofdstad Lima heeft in de maanden april-november veel last van lagere temperaturen. Augustus heeft dan temperaturen tussen 13-17°C, terwijl de temperatuur normaal gesproken schommelt tussen 20°-26°C. De warmste maanden zijn december, januari en februari met een temperatuur tussen de 26-30C.

Een heel droog en warm klimaat komt voor langs de noordkust van Peru, van Piura tot Tumbes. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 24C (gemiddelde van dag en nacht). Van december tot en met april zijn er hevige regenbuien. En van mei tot en met november is het erg droog.

Een gematigd klimaat komt voor in het Andes gebergte. Voornamelijk tussen de hoogtes 1000-3000 meter boven het zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 20C (gemiddeld van dag en nacht). De droogste tijd in de bergen is van de maanden mei en oktober.

Een koud klimaat komt voor in het Andes gebergte tussen een hoogte van 3000-4000 meter boven zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 12C (gemiddelde van dag en nacht), met regenachtige zomers en droge winters met ijzig weer.

Een toendra klimaat komt voor in het Andes gebergte op een hoogte van 4000-5000 meter boven zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 6C (gemiddelde van dag en nacht), met erg koude en droge zomers. Boven de 5000 meter komen grote massa?s sneeuw en ijs voor. De temperatuur ligt hier meestal onder de 0C.

Een vrij vochtig en half warm klimaat komt voor in het hoge regenwoud die op een hoogte van 400-1000 meter op het Andes gebergte voorkomt. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 22C (gemiddelde van dag en nacht). Neerslag komt het hele jaar voor.

Een vochtig en warm klimaat komt voor in het regenwoud van Peru. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 25C (gemiddelde van dag en nacht). Er zijn geen tot weinig temperatuurverschillen door het jaar heen. De neerslaghoeveelheid per maand is erg hoog, vooral in de zomermaanden.

De regentijd duurt van januari tot en met april en tijdens de el Niño regent het heel veel. De el Niño kan voor veel overstromingen zorgen. De droge tijd is van mei tot en met oktober. Het regent dan soms weken achter elkaar niet. De natste plaatsen van Peru liggen op de oostelijke hellingen. En de droogste plaatsen liggen langs de kust.

Alle weerfoto's uit PeruZoeken

Bekijk deze bijzondere weerfoto's. Heeft u zelf een mooie foto? Zet hem hier op de site!

Uitleg weersvoorspelling

Welkom op Weersvoorspelling.nl. Onze weerpagina's staan vol met actuele weersinformatie, weersvoorspellingen voor de komende uren, dagen en ook speciaal het weekendweerbericht. Natuurlijk zijn de weersverwachtingen beschikbaar voor vrijwel elke plaats in Nederland en de wereld. Weersvoorspelling.nl toont ook graag jouw foto's en werkt graag met jou samen om de weersite zo leuk mogelijk te maken.
Snelkeuze weer
Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk

Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije

Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag

Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte

Snelkeuze weer

Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk
Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije
Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag
Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte
Zoek een andere plaats of land voor een weersvoorspelling: sluiten
Upload uw weerfoto sluiten