Weersvoorspelling Peru

Actueel
Middag
Avond
Nacht
Ochtend

Het klimaat van Peru

Peru ligt op het zuidelijk halfrond dus de zomer begint als het bij ons winter is. Peru heeft veel verschillende klimaattypes door het land. Dit komt door het Andes gebergte dat van noord naar zuid loopt en het land in twee delen splits. In de Andes is het het hele jaar koud met temperaturen tussen de 9-18 °C. Ook de golfstroom el Niño heeft invloed op het klimaat. Het water begint erg warm te worden rond de maanden december en januari, waardoor de temperaturen erg stijgen.

Een half warm en heel droog klimaat komt voor langs de hele kust van Piura tot Tacna. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 19°C (dus gemiddelde van dag en nacht). Het is hier gemiddeld kouder door een stroming van koud zeewater in de zee. En door deze koude stroming valt er het hele jaar door geen regen. De Peru- of Humboldtstroom en de felle tropenzon zorgen voor een geringe vochtigheid, zodat voor de kust alleen nevel en motregen worden gevormd. Door de koude Perustroom, met water uit het zuidpoolgebied, zijn de temperaturen aan de kust ongeveer 5 °C lager dan die op dezelfde hoogte aan de Atlantische kust van Zuid-Amerika. Vooral de hoofdstad Lima heeft in de maanden april-november veel last van lagere temperaturen. Augustus heeft dan temperaturen tussen 13-17°C, terwijl de temperatuur normaal gesproken schommelt tussen 20°-26°C. De warmste maanden zijn december, januari en februari met een temperatuur tussen de 26-30°C.

Een heel droog en warm klimaat komt voor langs de noordkust van Peru, van Piura tot Tumbes. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 24°C (gemiddelde van dag en nacht). Van december tot en met april zijn er hevige regenbuien. En van mei tot en met november is het erg droog.

Een gematigd klimaat komt voor in het Andes gebergte. Voornamelijk tussen de hoogtes 1000-3000 meter boven het zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 20°C (gemiddeld van dag en nacht). De droogste tijd in de bergen is van de maanden mei en oktober.

Een koud klimaat komt voor in het Andes gebergte tussen een hoogte van 3000-4000 meter boven zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 12°C (gemiddelde van dag en nacht), met regenachtige zomers en droge winters met ijzig weer.

Een toendra klimaat komt voor in het Andes gebergte op een hoogte van 4000-5000 meter boven zeeniveau. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 6°C (gemiddelde van dag en nacht), met erg koude en droge zomers. Boven de 5000 meter komen grote massa's sneeuw en ijs voor. De temperatuur ligt hier meestal onder de 0°C.

Een vrij vochtig en half warm klimaat komt voor in het hoge regenwoud die op een hoogte van 400-1000 meter op het Andes gebergte voorkomt. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 22°C (gemiddelde van dag en nacht). Neerslag komt het hele jaar voor.

Een vochtig en warm klimaat komt voor in het regenwoud van Peru. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 25°C (gemiddelde van dag en nacht). Er zijn geen tot weinig temperatuurverschillen door het jaar heen. De neerslaghoeveelheid per maand is erg hoog, vooral in de zomermaanden.

De regentijd duurt van januari tot en met april en tijdens de el Niño regent het heel veel. De el Niño kan voor veel overstromingen zorgen. De droge tijd is van mei tot en met oktober. Het regent dan soms weken achter elkaar niet. De natste plaatsen van Peru liggen op de oostelijke hellingen. En de droogste plaatsen liggen langs de kust.          

Het weer in Peru

Het weer in Peru word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Peru tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.