Weersvoorspelling Polen

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag

Het klimaat van Polen

Polen bevindt zich in het overgangsgebied van het zeeklimaat in West-Europa en het landklimaat in Oost-Europa. Polen heeft in het overgrote deel van het land een gematigd zeeklimaat en in het oosten een landklimaat. Op de hogere toppen van de bergen in het uiterste zuiden van Polen heerst een hooggebergte klimaat.

De temperaturen verschillen per seizoen: Het voorjaar duurt meestal 60 dagen in Polen. De dagtemperaturen schommelen tussen de 5-15°C.

De zomer begint in mei en duurt vier maanden. De dagtemperatuur ligt rond de 20°C. Juli is de warmste maand, de temperatuur stijgt in het hele land tot zo'n 22°C. Alleen aan de kust bij Koszalin blijft het iets koeler en op de bergtoppen is het gemiddeld zo'n 9°C. Het warmste gebied is het midden van Polen. Het aantal warme dagen neemt toe, naarmate het gebied verder van de Baltische Zee afligt. Aan de kust wordt het op gemiddeld 5 dagen per jaar warmer dan 25 graden en in het zuidoosten is dit 40 dagen per jaar. In de herfst daalt de temperatuur weer tot tussen de 5-15°C.

De winter duurt aan de kust 2,5 maand, in het noordoosten bijna 4 maanden en in het Tatragebergte zelfs 6 maanden. De temperaturen liggen meestal rond het vriespunt. Jaarlijks vriest het aan de kust op zo'n 90 dagen. En in de bergen vriest het 200 dagen per jaar. Januari is de koudste maand van het jaar.

De gemiddelde neerslag in Polen bedraagt tussen de 450-700 mm per jaar. In de Karpaten en Sudeten valt jaarlijks 800 tot 1400 millimeter en het natste gebied is het Tatragebergte met 1800 millimeter per jaar. Het droogste gebied van Polen is te vinden in de omgeving van het Goplo-meer ten oosten van Poznan. Hier valt jaarlijks ongeveer 300 millimeter neerslag. Juni is de natste maand van het jaar en februari de droogste maand. In de bergen is september de natste maand.

In Polen schijnt de zon tussen de 1400 en 1800 uur per jaar. Zonnige plaatsen zijn Gdansk aan de kust en Brest (Wit Rusland) in oosten. Minder zonnig is het in Krakow.

Het weer in Polen

Het weer in Polen word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Polen tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.