Weersvoorspelling Rusland

Actueel
Ochtend
Middag
Avond
Nacht

Het klimaat van Rusland

Europees Rusland is het westelijke deel van Rusland dat binnen Europa ligt. In Europees Rusland heerst een landklimaat met warme zomers en droge winters. In het noorden zijn de zomers koeler. Dankzij de warme Golfstroom in het noorden wordt het niet zo extreem koud. Het klimaat van Europees Rusland is in vergelijking met de rest van het land relatief mild. In het zuiden gaat het landklimaat langzaam over in een steppe- en woestijnklimaat. In de Kaukasus heerst een hooggebergteklimaat. En langs de Zwarte Zee in een vochtig mediterraan klimaat.

In juli stijgt in Moskou overdag de temperatuur naar zo'n 24°C en 's nachts naar een temperatuur van 12°C. Langs de Barentszzee is het in de zomer overdag ongeveer 20°C en op Nova Zembla zo'n 10°C. In het zuiden is het een stuk warmer en stijgt de dagtemperatuur zomers tot rond de 30°C. Vooral in de lager gelegen delen van Europees Rusland is het warm. Grozny met gemiddeld 30°C en Volgograd met 30,8°C zijn het warmst. Extreem hoge temperaturen tot boven de 40 graden zijn in het Zuiden ook mogelijk. Temperaturen tot boven de 30 graden zijn ook langs de Barentszzee mogelijk, zoals in Moermansk.

In het noorden vriest het in januari 's nachts -17°C en in het zuiden -5°C. In Moermansk, in het koude noorden, is het minder koud dan op andere plaatsen in het noorden. De warme golfstroom zorgt voor nachttemperaturen van -14°C. Januari is de koudste maand, maar op een aantal plaatsen is dat juist februari. In heel Europees Rusland ligt in de winter sneeuw. In het Noorden valt de sneeuw vanaf eind oktober en blijft tot april liggen. In het Zuiden duurt de winter korter en valt de eerste sneeuw in december en verdwijnt ze in maart.

In het grootste deel van Europees Rusland valt 500 tot 700 millimeter neerslag per jaar. In het noordelijk kustgebied langs de Barentszzee valt 400 tot 450 millimeter neerslag. In Moskou valt 691 millimeter per jaar. Ten zuidoosten van Moskou en dan vooral in de Kaspische laagte valt vrij weinig neerslag. Hier in de delta valt minder dan 200 millimeter neerslag per jaar. Langs de kust met de Zwarte Zee en ten zuiden van de rivier de Kuban, valt juist veel neerslag. In de westelijke Kaukasus valt meer dan 1000 millimeter per jaar.

In het zuiden schijnt veel zon. In Volgograd is het gemiddelde aantal uren zonneschijn per jaar meer dan 2200 uur per jaar. Ten noorden van Archangelsk schijnt de zon een stuk minder, namelijk 1500 uur per jaar. Dat komt doordat hier de middernachtzon voorkomt. Langs de Barentszzee schijnt de zon maar 1400 uur per jaar.

Moskou is best een zonnige streek met een gemiddelde aantal uren zonneschijn van 1721 uur per jaar.

Het weer in Rusland

Het weer in Rusland word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Rusland tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.