Weersituatie Andalusie

Actueel

Het klimaat van Andalusie

Andalusië is één van de zeventien autonome regio?s van Spanje en is gelegen in het uiterste zuiden. Andalusië bestaat uit acht provincies: Huelva, Sevilla, Cadiz, Cordoba, Malaga, Jaen, Granada en Almeria.

Andalusië is één van de warmste streken van Spanje en ook één van de droogste streken. Hier heerst een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde winters met weinig neerslag..

De zomers zijn in heel Andalusië heet en duren van mei tot oktober. Sevilla, de hoofdstad van Andalusië, kent gemiddelde zomertemperaturen van 36 graden Celsius. Juli en augustus zijn de warmste maanden en hebben overdag gemiddelde maximum temperaturen van 36°C. In december en januari, de koudste maanden, bereikt de temperatuur gemiddeld een maximum van 16°C. De gemiddelde jaartemperatuur is 18°C.

Aan de kust is het iets aangenamer door de nabijheid van zeewater en wind. Zonnebaden is bijna elke dag mogelijk van juni tot en met september. De winter heeft een gemiddelde maximum temperatuur overdag van 20°C, met prachtige, heldere, zonnige dagen en veel warme dagen.

Op de laagvlakte in het binnenland (Sevilla, Cordoba, Jaen) is het bijna elke dag heet van juni tot en met september, met in juli en augustus vaak iets te heet voor de gemiddelde toerist. Overdag kunnen de temperaturen stijgen tot de 40°C. De winters zijn mild met warme dagen, er kan wel verschil zijn tussen prachtige, heldere, zonnige dagen en bewolkte dagen. De temperaturen kunnen overdag een waarde aannemen van 20°C.

Op de hoogvlakte in het binnenland (Granada, Jaen, Sierra Nevada) is het bijna altijd zonnig van juni tot en met september. De maximumtemperatuur overdag is 30°C. De winterdagen kunnen ook hier verschillen tussen prachtige, heldere, zonnige dagen en bewolkte dagen. Maar de temperaturen zijn hier relatief lager dan elders in Andalusië.

In Andalusië heerst een droog klimaat met een gemiddelde jaarlijkse neerslag in het kerngebied van 500 mm. Van juni tot en met augustus is het vrijwel altijd droog. De eerste neerslag valt meestal eind september ? begin oktober. November en december zijn de natste maanden van het jaar met respectievelijk 70 en 84 mm neerslag per maand. Hevige regenbuien duren zelden langer dan twee dagen.

Bijna het hele gebied in Andalusië heeft meer dan 300 dagen zon per jaar. In de zomer schijnt de zon gemiddeld 11 uur per dag en in de winter 6-8 uur. Juni is de zonnigste maand met gemiddeld 344 uur zon per maand. December is de maand met de minste uur zon, namelijk gemiddeld 167 uur per maand.

Andalusië is de grootste toeristische trekpleister van Spanje. Andalusië is gedurende het hele jaar uitstekend te bezoeken. Het weer is bijna altijd zonnig en warm. Ook voor cultuur- en geschiedenis liefhebber is Andalusië geschikt. Deze mensen kunnen historische steden, zoals Granada, Sevilla en Corboda, bezoeken. Verder kunnen sportieve toeristen de Sierra Nevada uitstekend bezoeken, zowel in de zomer (wandelen) als winter (skien). Hier zijn in de zomer veel wandelroutes te bewandelen en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. Aan de kust is alle mogelijke watersport te doen. Badplaatsen zoals Málaga, Torremolinos en Marbella zijn wereldberoemd en dus ook de moeite waard om in een vakantie te bezoeken. 

Weer Andalusie

Klik door naar één van de locaties in de regio Andalusie voor het actuele weer en de weersvoorspelling op de korte en lange termijn.