Weersituatie Balearen

Actueel

Het klimaat van Balearen

De Balearen vormt een eilandengroep in de Middellandse Zee ten oosten van het vasteland van Spanje. Tot de Balearen behoren de vier grote eilanden Formentera, Ibiza, Mallorca en Menorca. De Balearen hebben een mediterraan klimaat met zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers.

Juli en augustus, de warmste maanden van het jaar, hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 29°C en in januari en februari, de koudste maanden, is deze 15°C. Deze grote temperatuurverschillen komen door de invloed van de Middellandse Zee. In het voor- en najaar liggen de dagtemperaturen tussen de 22 en 28°C. Een lichtverkoelende zeebries zorgt voor aangename temperaturen.

Op Menorca, Ibiza en Formetera valt relatief weinig neerslag per jaar, jaarlijks valt er niet meer een paar honderd millimeter. Op Mallorca is het gemiddeld een stuk natter en dan vooral langs de noordoostkust en in het zuiden. Op Mallorca valt gemiddeld 480 mm regen per jaar. In de maanden september tot en met februari valt relatief meer regen dan in de andere maanden. Maar de natste maanden van het jaar zijn september, oktober en november.

De Balearen ontvangen veel zon gedurende het hele jaar, namelijk op 300 dagen van het jaar. In de zomermaanden schijnt de zon gemiddeld 11 uur per dag en in de wintermaanden rond de 5-6 uur. De rest van het jaar schijnt de zon gemiddeld 8-10 uur per dag.

De zeetemperatuur ligt meestal vanaf juni boven de 20°C en pas in half- of eind november daalt deze weer onder de 20°C. In juli, augustus en september is de zee 24-25 graden Celsius.  

Weer Balearen

Klik door naar één van de locaties in de regio Balearen voor het actuele weer en de weersvoorspelling op de korte en lange termijn.