Weersvoorspelling Tanzania

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Tanzania

Populaire plaatsen Tanzania

Het klimaat van Tanzania

Tanzania heeft gezien de ligging ten opzichte van de evenaar een tropisch klimaat. Behalve in de hooggelegen gebieden in de bergen (boven de 900 meter) heeft het hele land een tropisch klimaat. Verschillen in temperaturen tussen de winter en de zomer komen nauwelijks voor. Omdat Tanzania onder de evenaar ligt zijn de zomermaanden het koudst en de wintermaanden het warmst.

Langs de kust komen hoge temperaturen met een hoge vochtigheidsgraad voor. Ook ?s nachts kan het erg warm en vochtig zijn. Maar de regelmatige zeebries zorgt voor een aangename verkoeling. De temperaturen langs de kust variëren tussen de 22 en 30°C. Van juni tot en met oktober ligt de temperatuur overdag rond de 23°C. Van december tot en met maart is het vaak heet en zonnig, de temperatuur ligt rond de 25-29°C. In het binnenland zijn de temperaturen overdag erg hoog met vele uren zon en een lagere vochtigheidsgraad. De nachten zijn een stuk koeler. De temperaturen van juni tot en met oktober zijn warm en mild. Van december tot en met maart is het erg heet, temperaturen kunnen dan tot de 40°C stijgen.

Het klimaat van Tanzania valt in twee regenseizoenen te verdelen: de Masika en de Mvuli.

De Masika is de lange regenperiode die loopt van midden maart tot eind mei. Hevige regenbuien vallen in de vroege ochtend en houden meestal op in de middag, waarna het weer vaak helder en zonnig blijft tot de namiddag. In de avond komen er flinke wolken en begint het weer te regenen.

De Mvuli is een korte regentijd die in november, delen van december en soms ook nog in begin januari heerst. In deze periode zijn er in de ochtend vaak lichte regenbuien. Van juni tot en met oktober en van januari tot en met maart is het droog en zonnig. Alleen de kust heeft gedurende het hele jaar last van neerslag.

In de kustgebieden en op de eilanden Pemba en Zanzibar valt de meeste regen, uitgezonderd van de hoge berggebieden. Langs de kust valt jaarlijks gemiddeld meer dan 1000 mm regen. In het binnenland valt gemiddeld tussen de 500-1000 mm regen per jaar.

In bijna heel het land ligt het aantal uren zonneschijn per dag tussen de 7-10 uur. Alleen in het regenseizoen schijnt de zon minder. Veel plaatsen in Tanzania hebben rond de 3000 uur zon per jaar.

In december tot en met maart bereikt de Indische Oceaan zijn hoogste watertemperatuur en is de temperatuur ideaal voor zwemmen voor zowel overdag als 's nachts.

Het weer in Tanzania

Het weer in Tanzania word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Tanzania tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.