Weersvoorspelling Tsjechië

Actueel
Avond
Nacht
Ochtend
Middag

Het klimaat van Tsjechië

Tsjechië heeft net als andere West-Europese landen een vochtig gematigd klimaat. Boven de 500 meter is op sommige plaatsen sprake van een landklimaat. In het midden van Tsjechië, bij de Boheems-Moravische Hoogten, is sprake van een landklimaat. Op de top van de Snezka heerst een hooggebergteklimaat.

De gemiddelde temperatuur in geheel Tsjechië ligt in juli, de warmste maand, 18 tot 21°C. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. De koudste maand is januari met een gemiddelde van -5°C tot -11°C. De hoogteligging heeft natuurlijk ook invloed op de temperaturen; hoe hoger, hoe kouder. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt.

De warme gebieden van Tsjechië zijn te vinden in de lagere delen rond de Labe, de Morava en het gebied ten zuiden van Brno. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier rond de 25°C. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar.

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, is ook een stuk warmer vergeleken met de rest van het land. In de maanden juli en augustus ligt de dagtemperatuur rond de 22-23°C. In december, januari en februari ligt de dagtemperatuur rond de 2°C.

De gemiddelde hoeveelheid neerslag over het hele land bedraagt 700 mm per jaar. Maar de neerslaghoeveelheden verschillen plaatselijk nogal. De meeste regen valt bij de Sudeten en in het uiterste oosten van de Witte Karpaten, hier valt jaarlijks rond de 1400-1500 mm regen. De droogste gebieden zijn Midden-Bohemen en Zuid-Moravië, met een gemiddelde neerslag in de dalen van 450 tot 650 mm per jaar. In juni, juli en augustus valt de meeste neerslag in Tsjechië. De droogste maanden zijn december, januari en februari.

In de lagere delen van Tsjechië valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. Een sneeuwdek van meer dan 10 centimeter ligt op gemiddeld 20 dagen per jaar. In de Bohemen en in de Sudeten ligt dat er op gemiddeld 120 dagen per jaar.

Gemiddeld per jaar schijnt de zon zo'n 1500 uur. Dit aantal is vergelijkbaar met het aantal uren zonneschijn in Nederland. In het algemeen neemt het aantal uren zonneschijn toe van noordwest naar zuidoost. 

Het weer in Tsjechië

Het weer in Tsjechië word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Tsjechië tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.