Weersituatie Turkse riviera

Actueel

Het klimaat van Turkse riviera

De Middellandse Zeekust, ook wel Turkse Rivièra genoemd, is de benaming voor een deel van de zuidkust van Turkije. De kuststrook loopt vanaf Marmaris-Antalya tot voorbij Alanya. De Turkse Rivièra is de meest bekende kust van Turkije. Het gebied heeft een mediterraan klimaat met hete droge zomers en zachte, regenachtige winters.

Juli en augustus zijn de warmste maanden met dagtemperaturen van boven de 30°C. Januari en februari zijn de koudste maanden met dagtemperaturen rond de 12-13°C.

Neerslag valt niet gedurende het hele jaar. In de zomer valt vrijwel geen regen en van november tot en met maart valt veel neerslag. Op de hoger gelegen delen valt meer regen dan langs de kust. In het Lycië-gebergte valt jaarlijks meer dan 2000 millimeter per jaar. De andere plaatsen in het westen en zuiden van Turkije hebben ongeveer 700 millimeter per jaar.

Het bad en vakantie seizoen loopt van april tot en met oktober. Het badseizoen wordt korter naarmate men verder naar het oosten gaat. De zon schijnt ongeveer 300 dagen van het jaar. In juni tot en met augustus schijnt de zon gemiddeld 13 uur per dag. In de winter schijnt de zon 5-6 uur per dag. Antalya is met jaarlijks 3220 uur zon een van de zonnigste plaatsen van Turkije.

In juni en augustus het zeewater een temperatuur van 24-25°C. In Antalya is het zeewater warmer met in augustus een gemiddelde temperatuur van 27°C.

De Turkse Rivièra / Middellandse Zee gebied Turkije vormt door zijn ideale klimaat het populairste vakantiegebied van Turkije. 

Weer Turkse riviera

Klik door naar één van de locaties in de regio Turkse riviera voor het actuele weer en de weersvoorspelling op de korte en lange termijn.