Weersvoorspelling Venezuela

Actueel
Ochtend
Middag
Avond
Nacht

Het klimaat van Venezuela

Ondanks dat Venezuela helemaal in de tropen ligt, komen er ook andere klimaten voor dan het tropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 27°C. Omdat Venezuela op het zuidelijk halfrond ligt is het in Venezuela zomer als het in Europa winter is.

Afhankelijk van de hoogte komen er vier klimaattypen voor in Venezuela. Onder de 800 meter heerst een tropisch klimaat, met hete temperaturen. Het grootste deel van Venezuela bevindt zich in dit gebied. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 30°C.

Op een hoogte tussen de 800 en 2000 meter komt een gematigde zone voor. De temperaturen liggen bijna altijd rond de 20°C. De meeste steden van Venezuela, ook de hoofdstad Caracas, liggen in deze zone. Door de hoge ligging (1.035 meter) is het klimaat in Caracas gematigd met een gemiddelde dagtemperatuur van 19,6°C. Maracaibo, de op één na grootste stad van Venezuela en tevens oliehoofdstad, staat bekend als een van de warmste plaatsen van Latijns-Amerika met een gemiddelde dagtemperatuur van meer dan 32°C.

Koudere omstandigheden met dagtemperaturen tussen de 10-16°C bevinden zich op een hoogte van tussen de 2000-3000 meter.

Boven de 3500 meter ligt de ijszone, waar een permanente sneeuwlaag ligt. Op de toppen van het Andesgebergte daalt de temperatuur vaak ver onder de 10°C.

Verschillen in de zomer en de winter worden niet gekenmerkt door verschil in temperaturen maar meer door verschil in neerslag. De regenperiode, die van mei tot november loopt, wordt geassocieerd met de winter en de rest van het jaar met de zomer. In de regenperiode vallen vaak 's nachts korte hevige regenbuien, waarbij heel veel regen naar beneden komt. In Caracas valt gemiddeld 750 mm regen per jaar, waarvan de meeste regen in de maanden juli en augustus valt. Aan de kust varieert de neerslaghoeveelheid van heel laag rond het meer van Maracaibo tot een hoeveelheid van 1000 mm in het oosten. In het laagland en de plateaus in het westen van de Caribische zeekust valt jaarlijks gemiddeld 430 mm regen. De meeste regen valt in het Amazone-gebied met een gemiddelde van 2000 mm regen per jaar.

De watertemperatuur in Venezuela is meestal 30°C, maar op sommige plekken kan de temperatuur een waarde aannemen van 25°C.

Het weer in Venezuela

Het weer in Venezuela word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Venezuela tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.