Weersvoorspelling Zambia

Actueel
Ochtend
Middag
Avond
Nacht

Populaire plaatsen Zambia

Het klimaat van Zambia

In Zambia heerst een tropisch savanne klimaat. Het klimaat van Zambia is in drie perioden te onderscheiden:

In de maanden april tot augustus heerst er en droog en koel seizoen. De dagtemperaturen liggen op de plateaus tussen de 23-26°C en in de valleien tussen de 24-28°C. ?s Nachts koelt de temperatuur meestal af tot de 4 à 5°C. Juli is de koudste maand van het jaar.

De periode van april tot en met augustus heeft de minste zon en kan het overdag een beetje fris zijn, als er veel bewolking is.

Van augustus tot november heerst er een heet en droogseizoen. De dagtemperaturen liggen op de plateaus tussen de 26-30°C en in de valleien tussen de 38-42°C.

Van november tot april is er een warm en nat seizoen. De dagtemperaturen liggen op de plateaus rond de 27°C en in de valleien rond de 32°C. In deze periode komt de hoogste luchtvochtigheidsgraad voor, namelijk rond de 70-80%. Deze tijd van het jaar is dan ook de minst comfortabele periode om Zambia te bezoeken, omdat het weer erg beklemmend kan zijn. Ook is het verschil tussen de dag en nacht zeer klein, dus de nachten zijn niet verkoelend. Het regent niet voortdurend, want natte dagen wisselen zich af met droge dagen. In de maanden december tot en met februari valt de meeste neerslag.

De gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid in het noorden bedraagt 1000-1500 mm en in het zuiden 600-1000 mm. De plaatsen Ndola (vlakbij de grens met Congo) en Kasama (gelegen in het noordoosten) staan representatief voor de nattere plekken van Zambia. Lusaka (ver naar het zuiden) is een typisch voorbeeld voor de drogere plekken van Zambia. 

Het weer in Zambia

Het weer in Zambia word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Zambia tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.