Weersvoorspelling Land Zweden

Alle locaties in Zweden


Zoek een plaats, regio of land:


Weer en klimaat van Zweden

Zweden heeft net als buurland Noorwegen te maken met de invloed van de Warme Golfstroom. Zo ligt de gemiddelde jaartemperatuur aanzienlijk hoger dan in streken zoals Noord-Rusland, Alaska en Groenland die op dezelfde breedte liggen. De verschillen in temperaturen tussen de zomer en de winter zijn erg groot, behalve langs het zuidwesten van Zweden. Hier heeft de open zee een matigende invloed op de wintertemperaturen.

Midden-Zweden heeft een landklimaat met warme droge zomers en koude winters. In het noorden (Lapland) en de oostelijke gebieden langs de Botnische Golf kan het erg koud worden.

Het zuiden van Zweden heeft een uitgesproken zeeklimaat als gevolg van de Warme Golfstroom en er valt dan ook wat meer regen dan in de rest van Zweden.

In de zomer is het in Zweden vrijwel overal even warm. In het noorden waar de zon permanent schijnt is het gemiddeld maximaal 19C en in het zuiden 21C. In Västeras en Stockholm bijna 22C. Langs de grens met Noorwegen is het een stuk koeler, dat komt door de hoogteligging. De temperatuur daalt tot ongeveer 12C.

Het zuiden van Zweden heeft vier tot vijf zomermaanden, het midden drie tot vier en het noorden een tot drie. De winter is in het Zweedse klimaat nadrukkelijk aanwezig met een flink sneeuwdek en temperaturen die tot ver onder het vriespunt zakken. Het aantal sneeuwdekdagen varieert van minder dan 50 in het zuiden tot meer dan 225 in de noordelijke bergen. Ten noorden van Stockholm blijft de sneeuw op meer dan 100 dagen per jaar liggen en in Norrland is dat meer dan 150 dagen per jaar.

De neerslag is ongelijk verdeeld over het land. De westkust tussen Malmo en de Noorse grens krijgt de meeste regen, ongeveer 700 mm per jaar. Het oosten van Zweden heeft maar 300-400 mm per jaar. Gemiddeld valt er in grote delen van het land zo'n 600 tot 700 millimeter, verspreid over 170 dagen per jaar.

Het aantal uren zonneschijn in Zweden varieert van 1100 uur in de bergen langs de Noorse grens tot 1900 uur aan de Botnische Golf. Opvallende zonnige gebieden met meer dan 1800 uur zijn te vinden rond het Vänermeer en het Mälarmeer bij Stockholm.

Evenals in Noorwegen en Finland zijn er in Zweden twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht. Het noorderlicht is bij heldere, koude winternachten te aanschouwen.

Alle weerfoto's uit ZwedenZoeken

Bekijk deze bijzondere weerfoto's. Heeft u zelf een mooie foto? Zet hem hier op de site!

Uitleg weersvoorspelling

Welkom op Weersvoorspelling.nl. Onze weerpagina's staan vol met actuele weersinformatie, weersvoorspellingen voor de komende uren, dagen en ook speciaal het weekendweerbericht. Natuurlijk zijn de weersverwachtingen beschikbaar voor vrijwel elke plaats in Nederland en de wereld. Weersvoorspelling.nl toont ook graag jouw foto's en werkt graag met jou samen om de weersite zo leuk mogelijk te maken.
Snelkeuze weer
Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk

Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije

Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag

Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte

Snelkeuze weer

Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk
Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije
Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag
Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte
Zoek een andere plaats of land voor een weersvoorspelling: sluiten
Upload uw weerfoto sluiten