Weersvoorspelling Zwitserland

Actueel
Middag
Avond
Nacht

Het klimaat van Zwitserland

Het klimaat van Zwitserland is in drie regio's te verdelen; de provincie Ticino (in het uiterste zuiden), de Alpen, het centrale plateau en het Jura gebergte.

Januari is de koudste maand in Zwitserland, dan vriest het in heel het land.

In de provincie Ticino ligt ten zuiden van de Alpen en wordt soms beïnvloed door een warme mediterrane lucht. De winters zijn relatief mild en de zomers warm. De zomertemperaturen zijn wel te vergelijken met de zomers van Noord-Italië, alleen het regent in Ticino een stuk meer. De warmste plek is Lugano aan de zuidkant van de Alpen, maar nog wel grondgebied van Zwitserland. In Geneve en Lugano is het zomers overdag 25°C. De neerslag valt vaak in de vorm van hevige stortbuien.

De Alpen bestrijken de helft van het land en breiden zich uit van Genève tot aan de Oostenrijkse grens. Boven de 1500 meter heerst het hooggebergteklimaat. In de winter zijn de valleien vaak bewolkt en mistig met aanhoudende vorst. In de bergen is het daarentegen relatief zonnig en dagtemperaturen kunnen lekker warm aanvoelen. In de zomer is het in de valleien warm met helder weer. De bergen worden nu juist bedekt met wolken. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10°C. De zomer is de natste periode van het jaar, met vooral de maanden juli en augustus. De meeste neerslag valt in hevige buien en gaat vaak gepaard met strenge onweersbuien.

Het Centrale Plateau is het laagste gebied van Zwitserland en breidt zich uit van het meer van Geneve tot het Bodenmeer (ook wel Lake Constance genoemd). Al de grote steden van Zwitserland en de meerderheid van de bevolking leeft in dit gebied. De winters zijn meestal koud met aanhoudende lage wolken en mist. Tijdens strenge winters kunnen de temperaturen voor weken onder het vriespunt liggen en valt er sneeuw. Sneeuw is echter wel gebruikelijker tijdens mildere winters. De zomers zijn warm, maar ook nat. De hoeveelheid wolken en aantal dagen met regen verschillen enorm van jaar tot jaar. Het klimaat in Zürich staat representatief voor het klimaat in dit gebied.

De zon schijnt in Zwitserland tussen de 1500 uur in het centrum en de 2000 uur in het zuiden. In Lugano schijnt deze het meeste.

Zwitserland ontvangt jaarlijks veel neerslag. De west- en noordzijde van de Alpen en de westzijde van de Jura zijn de natste gebieden in het land. Maar op de hoge bergtoppen valt de allermeeste neerslag, vaak in de vorm van sneeuw. In de dalen van Ticino valt jaarlijks 1000 tot 1100 millimeter regen.

Zwitserland is door het klimaat een echt wintersportgebied. Skieen, snowboarden, langlaufen, winterwandelen, alles is mogelijk. De populairste wintersportgebieden voor de vakantieganger zijn Wallis, Graubünden en het Berner Oberland. Grote skigebieden zijn Quatre Vallées en de Portes du Soleil. 

Het weer in Zwitserland

Het weer in Zwitserland word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Zwitserland tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.