Weersvoorspelling Australië

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Het klimaat van Australië

De seizoenen zijn in Australië het tegenovergestelde als die in Nederland. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus.

Australië heeft voor het overgrote deel een woestijnklimaat. Vooral in het westen zijn de temperaturen erg hoog, temperaturen boven de 40°C zijn goed mogelijk.

De noordkust van Australië heeft een tropisch klimaat, het zuidoosten een mediterraan klimaat en het midden en westen hebben een woestijn en halfdroog klimaat.

Het tropisch klimaat komt voor in Queensland en in een gedeelte van The Northern Territory. In december en januari is de vroege moesson, dan kan het heel nat zijn, maar er komen ook droge periodes voor. In februari en maart is de late moesson, in deze tijd is er zware regenval.

Juni en juli zijn de aangenaamste maanden, met de laagste luchtvochtigheid en dalende temperaturen. Met jaarlijks 1000 millimeter neerslag aan de oostkust van Queensland en rond de 1700 millimeter aan de noordkust is het tropische gedeelte van Australië een van de nattere gebieden van het land.

Het mediterraan klimaat komt voor in New South Wales (Sydney), Victoria (Melbourne), Tasmanië en The Australian Capitol (Canberra). In de zomer is het overal heet met temperaturen tot boven de 35 graden. Alleen aan zee is het koeler. In de winter kan het vrij koud worden met sneeuw in de hogere gebieden.

De gemiddelde neerslag in Victoria en Tasmanie bedraagt 760 mm per jaar.

Het overgrote deel van Australië bestaat uit grote, droge en verlate gebieden.

Het woestijnklimaat komt voor in Western Australia, South Australia en delen van Queensland en Northern Territory. Het is hier heet en droog. De jaarlijkse neerslag is minder dan 250 mm per jaar en het droge seizoen duurt meer dan acht maanden.

Zowel aan de noordwest- als aan de noordoostkust van Australië komen in de zomer en het najaar tropische cyclonen voor.

Het weer in Australië

Het weer in Australië word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Australië tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.