Weersituatie Belgische Ardennen

Actueel

Het klimaat van Belgische Ardennen

De Ardennen liggen voor het grootste deel in de Belgische provincie Luxemburg en gedeeltelijk in de provincies Luik en Namen. Ook strekt de Ardennen zich uit tot delen in Luxemburg en Frankrijk.

De Ardennen hebben een zeeklimaat met warme zomers en relatief zachte winters ten aanzien van de rest van Belgie. Door de hogere ligging van de Ardennen is de temperatuur lager en de hoeveelheid neerslag hoger, dan in de lagere delen van België.

De gemiddelde jaartemperatuur is afhankelijk van de hoogte. Aan de rand van de Ardennen ligt de gemiddelde jaartemperatuur net iets boven de 8°C (Virton 8.7°C). De Botrange (hoogste punt van de Ardennen en heel Belgie 694 meter) en Elsenborn zijn met een gemiddelde jaartemperatuur van 5,7 graden de koudste plek van de Ardennen.

In juli ligt de gemiddelde dagtemperatuur in Virton rond de 22°C en in Botrange rond de 17°C. In juli en augustus vriest het niet in de Ardennen. In de winter ligt de gemiddelde dagtemperatuur aan de rand rond de 6°C. Hoe hoger, des te kouder.

De overheersende zuidwestenwind zorgt voor aanvoer van vochtige lucht. Het regent gemiddeld 1000 mm per jaar, verdeelt over 210 dagen. Op de hogere delen valt veel meer regen dan aan de rand van de Ardennen. Zowel de wintermaanden als de zomermaanden zijn nat. April is de droogste maand, maar heeft alsnog gemiddeld 90 mm neerslag. Omdat veel neerslag in de winter valt, zijn de Ardennen een sneeuwrijk gebied. Sneeuw komt vooral in de maanden januari en februari voor en dit zijn dan ook de maanden waarin de skipistes zijn geopend.

In de Ardennen schijnt de zon zo'n 1500 tot 1600 uur per jaar. 

Weer Belgische Ardennen

Klik door naar één van de locaties in de regio Belgische Ardennen voor het actuele weer en de weersvoorspelling op de korte en lange termijn.