Weersvoorspelling China

Actueel
Middag
Avond
Nacht
Ochtend

Regio's in China

Het klimaat van China

China heeft zo'n grote landoppervlakte dat het meerdere klimaatsoorten kent.

In het westen van China is het door de hoge ligging niet erg warm. Tot het westen van China behoort Xinjiang, Gansu, Qinghai en Tibet. In de bergen heerst een hooggebergteklimaat en is het gemiddeld 3°C. In de lagere delen is het niet veel warmer, gemiddeld 10°C. Op de hooglanden van Tibet en Qinghai (boven de 4000 meter) zijn de zomers kort en gematigd warm. In West-China komt ook een woestijnklimaat voor, namelijk in de Takla-Makanwoestijn. De gemiddelde regenval bedraagt in het westen van de woestijn ongeveer 38 mm en in het oosten ongeveer 10 mm per jaar. De gemiddelde temperatuur bedraagt in juli 25 graden Celsius maar kan oplopen tot 38 graden Celsius. In januari ligt in de gemiddelde temperatuur op tot ?10 graden Celsius maar kan dalen tot 20 graden Celsius. 's Winters sneeuwt het er. De zon schijnt er gemiddeld 3000 uren per jaar.

In het noorden van China komen veel woestijnen voor en dus ook het woestijnklimaat. Tot het noorden rekenen we de provincies Shandong, Hebei, Shanxi, Shaanxi, Ningxia, Binnen-Mongolië, Beijing, Liaoning, Jilin en Heilongjinang. De gemiddelde temperatuur varieert van -1,6°C in de heuvels bij Hailar tot 14°C in de laagvlakte bij Jinan. De winters zijn lang en koud door de invloed van een koude luchtstroom, afkomstig uit Oost-Siberië. In de woestijn is het ?s winters iets warmer met een temperatuur rond het vriespunt. Op de laagvlakte ten zuiden van Beijing is het gemiddeld 5°C. De zomer is warm in Noord-China, in het noorden is het gemiddeld 26°C, in de bergen is het iets lager en in de laagvlakte ten zuiden van Beijing is het 32°C gemiddeld. Juli en augustus zijn de natste maanden, met rond de 200 mm neerslag per maand. Het zeewater van de Straat van Bo Hai, in het noorden van de Gele Zee, is in augustus 24°C.

Het klimaat in Zuid-China is het gemiddeld warm. Tot het zuiden van China behoren de provincies Sichuan, Hubei, Henan, Anhui, Jiangsu, Shanghai Shi, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan, Guizhou, Yunnan, Guangxi, Guangdong, Hong Kong en Hainan. De winters zijn kort en zacht, soms is er helemaal geen winter. Langs de kust van Guangdong vriest het zelden, op de laagvlakte is het gemiddeld 7°C en in Nanjing en de omgeving van Wuhan daalt de temperatuur wel tot onder de nul. De zomers in het zuiden zijn warm, met een gemiddelde temperatuur van 33°C. 's nachts koelt de temperatuur naar een graden van ongeveer 25°C.

Van mei tot september steekt in het oosten, zuiden en zuidwesten van China de zuidwestmoesson op. Dit veroorzaakt extreme regenval, met soms neerslaghoeveelheden van 100 tot 150 mm regen per dag.

De gemiddelde uren zon per jaar in China ligt tussen de 2600 en 3200 uren.

Het weer in China

Het weer in China word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in China tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.