Weersvoorspelling Gambia

Actueel
Middag
Avond
Nacht
Ochtend

Populaire plaatsen Gambia

Het klimaat van Gambia

In Gambia  heerst er volgens de klimaatclassificatie een tropisch savanneklimaat. De temperaturen zijn er het hele jaar hoog met maximale waarden rond 30 graden aan de Atlantische kust tot soms tegen 40 graden dieper landinwaarts. Afkoelen doet het daar in de nachten niet echt. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt meestal rond 25 graden, aan de kust iets lager.

Duidelijk regenseizoen

In een groot deel van het jaar is het zeer droog weer in Gambia. In de periode tussen november en mei valt er amper neerslag. De maanden juni tot en met oktober zijn flink natter met de neerslagpiek in de maand augustus. In de natte maanden vallen er honderden millimeters neerslag uit buien die vrijwel dagelijks over de regio trekken. De buien ontstaan in het natte seizoen vaak op het heetste moment van de dag en houden vaak tot in de nacht aan. De ochtend start dan weer droog, waarna vervolgens later in de middag nieuwe buien ontstaan.

Jaarlijks valt er ongeveer 1500 tot 2500 millimeter in Gambia. Afhankelijk van de buienactiviteit in het natte seizoen kan dit van jaar tot jaar sterk verschillen.

Voorjaar meeste zon

In het droge seizoen waait de wind het vaakst uit noordelijke richting, dus vanuit de woestijn. Hierdoor is het in het droge seizoen, met name in het voorjaar,  vaak ronduit zonnig weer. Door de aanvoer van zeer droge woestijnlucht heeft de zon vrij spel en kan ook de temperatuur flink oplopen.  

Omdat Gambia vlak bij de Evenaar ligt, is de zonkracht zeer hoog. Op zonnige dagen kan de UV-index gemakkelijk boven 10 uitkomen. Ook tijdens bewolkt weer is de instraling van de zon zo sterk dat je kunt verbranden.

Beste reistijd Gambia

De beste reistijd voor Gambia is gedurende de maanden december tot en met februari. In deze maanden is de temperatuur het meest comfortabel, is er veel zon en valt er nauwelijks neerslag. In de maanden maart tot en met mei is het ook zo goed als droog met veel zon, maar dan lopen de temperaturen op tot veel hogere waarden, waardoor het voor sommige mensen te warm wordt. In de andere maanden valt er ontzettend veel neerslag, waardoor de kans op zon een stuk kleiner is.

Het weer in Gambia

Het weer in Gambia word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Gambia tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.