Weersvoorspelling Indonesië

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Indonesië

Het klimaat van Indonesië

Indonesië heeft een tropisch klimaat, met veel regen, regelmatig onweer en dagelijkse tropische temperaturen. Het hele jaar door is de temperatuur in Indonesië overdag rond de 30 en 32°C. De temperatuur in Indonesië kan wel eens een waarde van 36°C aannemen. 's Nachts is het zo'n 22 tot 24°C. De temperatuur is het hele jaar door hetzelfde, je hebt dus geen zomer en winter. Alleen het noordelijkste stukje van Sumatra is kouder. In de bergen is het ook kouder. Op de toppen bij Nieuw-Guinea, op een hoogte van 4500 meter, daalt de temperatuur tot het vriespunt en ligt er eeuwige sneeuw. In december is het in het zuiden van Indonesië warmer dan de rest van het jaar. In augustus is dat in het noorden het geval.

Bijna geheel Indonesië wordt gedomineerd door de moesson. Tussen november en maart heerst de noordoostmoesson en tussen mei en september heerst de zuidoostmoesson. Het regent dan volop, maar het zijn vaak korte, hevige stortbuien, waarna de zon weer overvloedig schijnt. Alleen het zuiden van Indonesië, dat is Sulawesi, Flores, Bali, Oost Java, Timor en Sumba, heeft een echte droge tijd. Dit komt door de droge passaatwind uit Australië die dan heerst. Het aantal droge maanden neemt van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Op de zuidoostelijker gelegen eilanden Timor en Roti kan het droge jaargetijde zeven maanden duren. Op veel plaatsen valt tussen de 1500 en 2500 mm regen per jaar. Het westen, het noorden en de bergen in Irian Java van Indonesië zijn het natst. In Irian Java valt jaarlijks 6350 mm regen.

Het aantal uren zon kan plaatselijk erg verschillen, maar de zon schijnt overal volop. Het noorden is het minst zonnigst. Zo schijnt de zon in het noorden van Celebes en Sumatra slechts 1800 uur per jaar, dat komt doordat het vaak bewolkt is. In Kupang, in het zuiden van Indonesië, schijnt de zon daarentegen 3079 uur en in Jakarta schijnt de zon 2975 uur per jaar.

In Indonesië onweert het veelvuldig. In het westen onweert het vaker dan in het zuidoosten. Bogor op Java heeft met jaarlijks 322 onweersdagen bijna elke dag onweer en is een van de onweerrijkste locatie op aarde. Het minste onweer komt voor in de Molukken.

De temperatuur van het zeewater ligt in heel Indonesië tussen de 26 en 29°C.

Het klimaat en beste reistijd van Bali
Bali kent een tropisch klimaat. De dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 30°C. De droge tijd begint in maart en eindigt in oktober/november. De moesson is tussen de maanden oktober/november en maart. De regenval is in tegenstelling tot andere tropenlanden heel gematigd. Dit komt omdat de regentijd over een lange periode is uitgespreid, maar ook omdat Bali een relatief klein eiland is waar onder invloed van de zee de luchten snel weer opentrekken.

Het weer in Indonesië

Het weer in Indonesië word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Indonesië tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.