Weersituatie Friesland

Actueel

Het klimaat van Friesland

Friesland is een van de twaalf provinciën gelegen in het noorden van Nederland, inclusief vijf van de Waddeneilanden. Friesland heeft een gematigd zeeklimaat met neerslag het hele jaar door en gematigde temperaturen in alle seizoenen.

De gemiddelde dagtemperatuur in juli bedraagt 20°C. De gemiddelde dagtemperatuur in januari is 5°C. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur van Friesland komt neer op 9°C. Friesland ligt aan de Waddenzee. Deze heeft in januari een gemiddelde watertemperatuur van 3°C en in juli van 19°C.

Jaarlijks valt er gemiddeld 763 mm neerslag in Friesland, verdeeld over 188 neerslagdagen. De meeste regen kunt u verwachten in de maanden november tot en met januari. Deze maanden kennen ieder 18 regendagen per maand. De minste regen valt in de maanden mei tot en met augustus met gemiddeld 14 neerslagdagen per maand.

De zon schijnt jaarlijks zo'n 1554 uur in Friesland. De zonnigste maanden zijn mei tot en met augustus met gemiddeld 7 uur zon per dag.

De overheersende windrichting van Friesland is het westen. Het waait meestal het hele jaar door, wat Friesland geliefd maakt voor watersporters. 

Weer Friesland

Klik door naar één van de locaties in de regio Friesland voor het actuele weer en de weersvoorspelling op de korte en lange termijn.