Weersvoorspelling Roemenië

Actueel
Avond
Nacht
Ochtend
Middag

Het klimaat van Roemenië

Roemenië heeft langs de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters en in het binnenland heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. De winters in Roemenië zijn erg koud, streng en bewolkt.

De dagtemperatuur in de winter ligt vaak rond het vriespunt. De zon schijnt gemiddeld maar 2 tot 3 uur per dag. De warmste plek in de winter is langs de kust van de Zwarte Zee. In het binnenland zijn de winters het koudst en vriezen de rivieren meestal dicht.

De zomers in Roemenië zijn over het algemeen warm en zonnig, met een gemiddelde aantal uren zonneschijn van 9-10 uur per dag. De temperaturen kunnen oplopen tot de 29°C. In de zomermaanden juli en augustus kan het op de laagvlaktes erg heet worden. Aan de kust is het veel minder heet, de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer is 22°C.

Het voorjaar en de zomer zijn de natste seizoenen en onweersbuien zijn er zeer regelmatig. Tijdens het einde van de zomer en tijdens de herfst is het meestal droog. In de winter valt de meeste regen en vaak in de vorm van sneeuw. Op de lager gelegen delen van Roemenië ligt op 30-50 dagen van het jaar sneeuw. In de bergen loopt dit op tot 100 dagen per jaar. De hoeveelheid neerslag neemt af van west naar oost en van de bergen naar de laagvlaktes. De neerslag kan in de Karpaten oplopen tot ongeveer 1400 mm per jaar en in Boekarest bedraagt deze 580 mm per jaar. De minste regen valt aan de Zwarte-Zeekust. De natste maanden zijn mei en juni, met gemiddeld 11 dagen per maand neerslag.

In de maanden juli en augustus heeft de Zwarte Zee een temperatuur van 23°C. 

Het weer in Roemenië

Het weer in Roemenië word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Roemenië tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.