Weersvoorspelling Suriname

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Populaire plaatsen Suriname

Het klimaat van Suriname

Het klimaat in Suriname is een tropenklimaat. Gedurende het hele jaar zijn de temperaturen hoog, maar op jaarbasis valt er ook veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur is gedurende het hele jaar 30 tot 33 graden, terwijl het ’s nachts vaak niet kouder wordt dan een graad of 20. 

Vier regenseizoenen in Suriname in één jaar

Suriname kent vier regenseizoenen in één jaar tijd. De mensen in Suriname noemen de periode van december tot en met half februari de kleine regentijd. Van half februari tot en met april is de kleine droge tijd terug te vinden. Na de kleine droge tijd begint de grote regentijd die loopt van mei tot en met augustus en in de overige maanden spreken de Surinamers van de grote droge tijd.

Ondanks dat er droge en natte seizoenen aanwezig zijn, valt er wel het hele jaar door neerslag. Gemiddeld valt er in de droge maanden 100 tot 200 millimeter per maand, in de natte maanden kan dat wel oplopen tot het drie- tot viervoudige. Jaarlijks valt er dan ook zo’n 2000 tot 3000 millimeter. De neerslag valt vaak in de vorm van hevige plensbuien in de namiddag en vroege avond, waardoor er in korte tijd veel neerslag kan vallen. Een groot deel van de tijd is het dus ook droog.

Veel zonneschijn

Ondanks dat er in Suriname vaak buien vallen, is er ook heel veel ruimte voor de zon. Tussen de buien door zijn er altijd opklaringen waar de zon flink schijnt. Op jaarbases schijnt de zon ongeveer 3000 uur. Omdat Suriname dicht bij de Evenaar ligt, is de zonkracht altijd zeer hoog. Het risico op verbranding is dus groot. 

Beste reistijd Suriname

De beste reistijd voor Suriname zijn de maanden januari tot en met maart en de maanden augustus en september. In deze tijd valt er de minste neerslag en is er het meest ruimte voor de zon. Ook de temperaturen liggen dan niet al te hoog, ook is het dan niet zo benauwd. In de andere maanden is het vaak flink nat of is de luchtvochtigheid zo hoog, dat het flink benauwd kan zijn.

Het weer in Suriname

Het weer in Suriname word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Suriname tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.