Weersvoorspelling Verenigde Staten

Actueel
Ochtend
Middag
Avond
Nacht

Regio's in Verenigde Staten

Het klimaat van Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika is een enorm land. Hierdoor zijn er veel verschillende klimaten te benoemen die ook sterk uit elkaar lopen. De Verenigde Staten zijn te verdelen in grofweg 7 gebieden: Alaska, het noordwesten, zuidwesten, de Rocky Mountains, de Central Plains, het noordoosten en het zuidoosten. Omdat alle regio’s sterk verschillen, worden de diverse regio’s apart beschreven. 

Het klimaat in Noordwest-Amerika

In het noordwesten van Amerika vinden we, afgezonderd van de berggebieden, twee klimaatsoorten terug. In de noordwestelijke kuststaten heerst er een gematigd mediterraan klimaat met natte winters en droge zomers of een gematigd zeeklimaat. Wat verder landinwaarts, meestal oost van de Rocky Mountains, zien we juist een koud steppeklimaat terug met koude winters en relatief warme zomers.

De temperatuur ligt ’s winters laag met landinwaarts temperaturen vaak ruim onder het vriespunt, pal aan de kust is het vaak minder koud. In de winter is een dik pak sneeuw niet uitgesloten, ook sneeuwstormen komen wel eens voor in deze regio. In de zomer is het vaak droog en vrij warm met maximumtemperaturen gemiddeld tot 28 graden. In de vroege zomer en in het late voorjaar is er in deze regio wel kans op soms heftige onweersbuien.

Het klimaat in de Rocky Mountains

In de Rocky Mountains heersen een bergklimaat en een hooggebergteklimaat. De Rocky Mountains zijn gelegen in het westen van de Verenigde Staten en strekken zich uit vanuit Canada tot aan de Mexicaanse grens. Er is een duidelijk verschil in seizoenen met koude winters en veel sneeuw en relatief koele zomers die vrij droog zijn.

Omdat er grote hoogteverschillen zijn in deze bergketen, zijn er grote verschillen tussen de toppen en dalen. In de dalen kan het in de zomermaanden soms ruim 30 graden worden, terwijl het ’s winters regelmatig zeer streng vriest. Met name in de wintermaanden is er vooral in hoge gebieden soms kans op zeer veel sneeuwval. In de herfst kunnen heftige stormen voorkomen met langs de bergtoppen zeer sterke wind.

Het klimaat in Zuidwest-Amerika

In het zuidwesten van Amerika zijn er regionaal enorme verschillen tussen zomer en winter. In de zomermaanden kan het in sommige gebieden ontzettend heet worden met maximumtemperaturen gemakkelijk boven 40 graden. In de wintermaanden zijn er gebieden waar het tientallen graden vriest en is er soms kans op een dik pak sneeuw. Over het algemeen zijn er drie klimaatzones in deze regio te onderscheiden: een woestijnklimaat, heet mediterraan klimaat en een warm mediterraan klimaat. Langs de zuidrand van de Rocky Mountains vind je een woestijnklimaat terug. Daar valt vaak nauwelijks neerslag, de meeste buien vallen daar in de later zomer als de moesson begint. Ook in de zuidwestelijke kuststaten is het in een groot deel van het jaar vrij droog met vooral in het najaar neerslag. In deze staten is er in de maanden augustus tot en met december ook kans op extreem weer door orkanen of heftige stormen van zee.

Het klimaat van Centraal-Amerika

Het centrale deel van Amerika, grofweg de regio’s tussen de Rocky Mountains en de Mississippi in, kent een subtropisch klimaat tot warm landklimaat. Toch is er een groot verschil in temperatuur tussen winter en zomer. In het noordelijk deel van Centraal-Amerika kan het ’s winters zeer streng vriezen, terwijl het in de zomer regelmatig warmer kan zijn dan 30 graden. In het zuidelijk deel van Centraal-Amerika is het in de winter wat minder koud en in de zomer komt de temperatuur soms in de buurt van 40 graden.

Centraal-Amerika is het hele jaar door vrij droog, maar het voorjaar kent wel perioden met zeer zware regen- en onweersbuien. In dit gebied komen jaarlijks zo’n 1100 tornado’s voor, waarvan een klein deel van verwoestende kracht is. Naast tornado’s is er ook een risico op enorme hagelstenen en plotselinge overstromingen door hevige regenval. De grootste kans op deze zware buien is in de periode half april tot en met half juni. In de zomer zorgt een hogedrukgebied ervoor dat het vaak heet en droog is. In de late zomer en in het vroege najaar is er vooral in het zuidelijk deel van Centraal-Amerika kans op tropische stormen en orkanen vanaf de Golf van Mexico.

Het klimaat van Noordoost-Amerika

In Noordoost-Amerika is er sprake van een warm en vochtig continentaal klimaat. In de zomermaanden is het vaak droog en soms zeer warm met temperaturen regelmatig boven 30 graden. In de winter kan het soms ontzettend koud worden met regionaal een dik pak sneeuw en temperaturen ruim beneden -10 graden. 

De meeste neerslag valt in het late deel van de winter en in het vroege voorjaar als depressies op de grens van zeer koude en vrij warme lucht over het oosten van de Verenigde Staten naar de Atlantische Oceaan trekken. Met name in de maanden maart en april is er soms kans op buien waarbij grote hagelstenen en tornado’s mogelijk zijn. Later in het voorjaar is de kans op tornado’s kleiner, maar kunnen wel grote onweerscomplexen overtrekken.

Het klimaat van Zuidoost-Amerika

In het zuidoosten van Amerika heerst een vochtig subtropisch klimaat. Onder invloed van de Golf van Mexico en de warme delen van de Sargassozee en de Atlantische Oceaan zijn de zomers warm en de winters mild. In de zomermaanden zijn maxima rond 30 graden vrij gebruikelijk, in de winter kan het soms wel vriezen als een koude noordenwind opsteekt. Met name in de zomermaanden komen in de kustgebieden onweersbuien voor. In de maanden juni tot en met november is er ook een risico op tropische stormen en orkanen. Het gebeurt bijna elk jaar dat één of twee orkanen in Zuid- en Zuidoost-Amerika aan land komen.

De beste reistijd voor de Verenigde Staten

De beste reistijd voor de Verenigde Staten is in de zomermaanden wanneer de kans op neerslag of zeer zware buien het kleinst is. De temperaturen zijn het hoogst en de kans op orkanen is nog niet heel groot.

Het weer in Verenigde Staten

Het weer in Verenigde Staten word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Verenigde Staten tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.