Weersvoorspelling Land Zuid-Afrika

Alle locaties in Zuid-Afrika


Zoek een plaats, regio of land:


Weer en klimaat van Zuid-Afrika

Doordat Zuid Afrika een grote landoppervlakte heeft, komen er verschillende klimaten voor.

In het westen heerst een droog woestijnklimaat, met uitzondering van het gebied rond Kaapstad. Kaapstad heeft een mediterraan klimaat, met milde veranderlijke winters, zonnige warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

In het zuiden en het oosten van Zuid-Afrika heerst een vochtig zeeklimaat.

Het noorden en het midden hebben een steppeklimaat.

De meeste neerslag valt in het oosten en de minste in het zuiden. Aan de zuidkust valt jaarlijks zo'n 300 tot 500 millimeter en in het noorden valt rond de 500 millimeter. De seizoenen van Afrika zijn het tegenovergestelde van de seizoenen in Nederland.

Het klimaat bij de oostkust is onder invloed van de Agulhas stroming. Deze stroming is afkomstig van tropische breedtegraden en zorgt voor iets warmere temperaturen. Het klimaat van de oostkust en het Laagland komt het dichts in de buurt van een tropisch klimaat en heeft warme zomers en milde tot warme winters. Het hele jaar door valt er neerslag, maar in de zomer het meeste. De temperaturen van Durban zijn representatief voor de temperaturen in dit gebied.

Het klimaat bij de westkust is daarentegen onder invloed van Benguela stroming. Deze stroming is afkomstig van de zee bij Antartica en zorgt dus voor iets koudere temperaturen. Mist en lage wolken komen regelmatig voor. De temperaturen van Cape Town zijn representatief voor de temperaturen langs de kust. De wat meer naar het binnenland en beschermd gelegen gebieden zijn warmer en droger.

Het binnenland in het oosten en de Hoogvlakte hebben milde, droge winters, maar de nachten kunnen regelmatig koud zijn. De zomers zijn warm en regen is frequenter, maar de temperaturen zijn zelden extreem hoog. Een lage luchtvochtigheidsgraad en een groot aantal uren zon per dag zorgen voor een aangenaam klimaat gedurende het grootste deel van het jaar. De plaatsen Pretoria, Johannesburg en Bloemfontein geven een goed beeld van de gemiddelde temperaturen in dit gebied.

Het binnenland in het westen heeft een lage neerslaghoeveelheid per jaar. Het meeste gebied is woestijn of half-woestijn. De temperaturen zijn in het algemeen gelijk aan het klimaat van het binnenland in het oosten. De temperaturen van Francistown en Windhoek zijn representatief voor de temperaturen in dit gebied.

De gemiddelde uren zonneschijn zijn erg hoog in het grootste deel van Zuid Afrika. Het gemiddelde aantal uren zonneschijn varieert van 8 tot 10 uur per dag gedurende het hele jaar. Langs de west- en oostkust ligt dit gemiddelde lager, dat komt doordat dit de meest bewolkte gebieden zijn. Het noordwesten is het zonnigste gedeelte van het land. In Upington schijnt de zon gemiddeld ruim 3731 uur per jaar. Elders in het land schijnt de zon gemiddeld 3300 uur en alleen langs de kust is het aantal uur zonneschijn minder. In Durban schijnt de zon jaarlijks 2365 uur. In december schijnt de zon het meeste.

In het westen bij Aleanderbay is de zeetemperatuur maximaal slechts 16C. Bij Durban, waar sprake is van een warme golfstroom, schommelt de zeewatertemperatuur tussen de 21 en 25C.

Alle weerfoto's uit Zuid-AfrikaZoeken

Bekijk deze bijzondere weerfoto's. Heeft u zelf een mooie foto? Zet hem hier op de site!

Uitleg weersvoorspelling

Welkom op Weersvoorspelling.nl. Onze weerpagina's staan vol met actuele weersinformatie, weersvoorspellingen voor de komende uren, dagen en ook speciaal het weekendweerbericht. Natuurlijk zijn de weersverwachtingen beschikbaar voor vrijwel elke plaats in Nederland en de wereld. Weersvoorspelling.nl toont ook graag jouw foto's en werkt graag met jou samen om de weersite zo leuk mogelijk te maken.
Snelkeuze weer
Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk

Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije

Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag

Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte

Snelkeuze weer

Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk
Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije
Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag
Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte
Zoek een andere plaats of land voor een weersvoorspelling: sluiten
Upload uw weerfoto sluiten