Weersvoorspelling Zuid-Afrika

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Zuid-Afrika

Het klimaat van Zuid-Afrika

Doordat Zuid Afrika een grote landoppervlakte heeft, komen er verschillende klimaten voor.

In het westen heerst een droog woestijnklimaat, met uitzondering van het gebied rond Kaapstad. Kaapstad heeft een mediterraan klimaat, met milde veranderlijke winters, zonnige warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

In het zuiden en het oosten van Zuid-Afrika heerst een vochtig zeeklimaat.

Het noorden en het midden hebben een steppeklimaat.

De meeste neerslag valt in het oosten en de minste in het zuiden. Aan de zuidkust valt jaarlijks zo'n 300 tot 500 millimeter en in het noorden valt rond de 500 millimeter. De seizoenen van Afrika zijn het tegenovergestelde van de seizoenen in Nederland.

Het klimaat bij de oostkust is onder invloed van de Agulhas stroming. Deze stroming is afkomstig van tropische breedtegraden en zorgt voor iets warmere temperaturen. Het klimaat van de oostkust en het Laagland komt het dichts in de buurt van een tropisch klimaat en heeft warme zomers en milde tot warme winters. Het hele jaar door valt er neerslag, maar in de zomer het meeste. De temperaturen van Durban zijn representatief voor de temperaturen in dit gebied.

Het klimaat bij de westkust is daarentegen onder invloed van Benguela stroming. Deze stroming is afkomstig van de zee bij Antartica en zorgt dus voor iets koudere temperaturen. Mist en lage wolken komen regelmatig voor. De temperaturen van Cape Town zijn representatief voor de temperaturen langs de kust. De wat meer naar het binnenland en beschermd gelegen gebieden zijn warmer en droger.

Het binnenland in het oosten en de Hoogvlakte hebben milde, droge winters, maar de nachten kunnen regelmatig koud zijn. De zomers zijn warm en regen is frequenter, maar de temperaturen zijn zelden extreem hoog. Een lage luchtvochtigheidsgraad en een groot aantal uren zon per dag zorgen voor een aangenaam klimaat gedurende het grootste deel van het jaar. De plaatsen Pretoria, Johannesburg en Bloemfontein geven een goed beeld van de gemiddelde temperaturen in dit gebied.

Het binnenland in het westen heeft een lage neerslaghoeveelheid per jaar. Het meeste gebied is woestijn of half-woestijn. De temperaturen zijn in het algemeen gelijk aan het klimaat van het binnenland in het oosten. De temperaturen van Francistown en Windhoek zijn representatief voor de temperaturen in dit gebied.

De gemiddelde uren zonneschijn zijn erg hoog in het grootste deel van Zuid Afrika. Het gemiddelde aantal uren zonneschijn varieert van 8 tot 10 uur per dag gedurende het hele jaar. Langs de west- en oostkust ligt dit gemiddelde lager, dat komt doordat dit de meest bewolkte gebieden zijn. Het noordwesten is het zonnigste gedeelte van het land. In Upington schijnt de zon gemiddeld ruim 3731 uur per jaar. Elders in het land schijnt de zon gemiddeld 3300 uur en alleen langs de kust is het aantal uur zonneschijn minder. In Durban schijnt de zon jaarlijks 2365 uur. In december schijnt de zon het meeste.

In het westen bij Alexanderbay is de zeetemperatuur maximaal slechts 16°C. Bij Durban, waar sprake is van een warme golfstroom, schommelt de zeewatertemperatuur tussen de 21 en 25°C.    

Het weer in Zuid-Afrika

Het weer in Zuid-Afrika word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Zuid-Afrika tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.