Weersvoorspelling Colombia

Actueel
Avond
Nacht
Ochtend
Middag

Het klimaat van Colombia

In Colombia kennen we verschillende klimaten. Dit komt vooral door de enorme hoogteverschillen in het land. In de zuidoostelijke helft van Colombia heersen tropische klimaten. De gemiddelde dagtemperatuur is er 26 tot 28 graden, afhankelijk van de hoogte. In de nacht zakt de temperatuur niet verder dan een graad of 18. In de noordwestelijke helft, waar bergen aanwezig zijn, vinden we een bergklimaat terug. Op sommige plaatsen is zelfs sprake van een hooggebergteklimaat. De temperaturen in deze gebieden zijn beduidend lager dan in lager geleden gebieden van dit land. Op een hoogte van ongeveer 2000 meter is de gemiddelde temperatuur zo’n 11 graden, en nog hoger ligt de temperatuur structureel beneden 5 graden.

Regenseizoen, tropen veel regen

Veel gebieden in Colombia kennen een duidelijk nat en droog seizoen. Het gebied waar geen duidelijk nat of droog seizoen aanwezig is, is de Colombiaanse westkust. Daar valt het hele jaar door neerslag, soms tot enkele honderden millimeters per maand. In het noorden van Colombia is het in de periode mei tot en met november vaak nat, terwijl in het zuiden van Colombia deze seizoenen zijn omgedraaid. In het midden van Colombia, waar de bergen behoorlijk invloed hebben op het neerslagpatroon, valt ook het hele jaar door neerslag. Daar valt met een gemiddelde jaarsom van ongeveer 800 millimeter een stuk minder dan aan de westkust.

Zon ook in seizoenen

Net als de regen is ook de hoeveelheid zonneschijn gekoppeld aan seizoenen. In het natte seizoen, wanneer er veel buien en regengebieden zijn, is er beduidend minder zon dan in het droge seizoen. Van strakblauwe luchten is in Colombia echter zelden sprake, omdat de lucht altijd vrij vochtig is. In het natte seizoen schijnt de zon gemiddeld 3 tot 5 uur per dag, in het droge seizoen is de zon 6 tot 8 uur te zien.

Beste reistijd voor Colombia

De beste reistijd voor Colombia is puur afhankelijk van de regio waar je van plan bent naar toe te gaan. Wil je naar de hoofdstad van het land, dan zijn de maanden december tot en met februari en de maanden augustus en september de beste maanden. Dan is daar de minste neerslag, meeste zon en is het wat minder benauwd dan in de rest van het jaar.  Ben je van plan naar het noorden van het land te gaan, dan zijn de maanden december tot en met februari het meest geschikt. In de tropenregio’s in het oosten en zuiden van het land zijn de beste maanden juni, juli en augustus. Het is daar dan wel vaak warm en benauwd, maar de kans op veel regen is dan een stuk kleiner.

Het weer in Colombia

Het weer in Colombia word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Colombia tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.