Weersituatie Noordzeekust

Actueel

Het klimaat van Noordzeekust

De Noordzeekust beslaat de hele westelijke kust van Nederland, die aan de Noordzee grenst. Hierbij horen de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen (dus ook de Waddeneilanden). De Noordzeekust heeft een gematigd zeeklimaat zonder grote temperatuurverschillen tussen de seizoenen en met neerslag het hele jaar door.

In juli is de gemiddelde maximumtemperatuur rond de Noordzeekust 21°C. in januari is deze temperatuur 6°C. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur bedraagt 10°C.

De gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee is in de zomer 18°C tot 21°C en in de winter 3°C tot 7°C.

Per jaar valt er zo'n 700 mm tot 850 mm neerslag langs de Noordzeekust. De minste regen kunt u verwachten in de maanden april, mei, juni en juli met gemiddeld 12 tot 14 regendagen per maand. De meeste regen valt in december tot en met februari met gemiddeld 16 tot 19 regendagen per maand.

De zon schijnt gemiddeld 1650 uur per jaar langs de Noordzeekust. De zonnigste maanden zijn mei, juni en juli met 7 of 8 uur zon per dag. Zeeland is de zonnigste provincie met gemiddeld 8 of 9 uur zon per dag in deze maanden.

Bijna het hele jaar door staat er een stevig windje langs de Noordzeekust die uit westelijke of zuidwestelijke richting komt. Deze geeft in de zomermaanden verkoeling maar kan in de herfst en winter guur en fris zijn.  

Weer Noordzeekust

Klik door naar één van de locaties in de regio Noordzeekust voor het actuele weer en de weersvoorspelling op de korte en lange termijn.