Weersvoorspelling Noorwegen

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Noorwegen

Het klimaat van Noorwegen

Door de langgerekte vorm van Noorwegen komen er verschillende klimaattypes voor in Noorwegen. Ook de bergen hebben invloed op het klimaat. Het oosten van Noorwegen, dat achter de bergen ligt, heeft in de zomer een vrij droog en zonnig landklimaat. Maar in het westelijke fjordengebied heerst een meer zeeklimaat met meer neerslag. In Noorwegen is het veel warmer dan op andere plekken op deze noordelijke breedtegraad. Dit komt door de invloed van de warme golfstroom, die heeft een matigende invloed op het klimaat. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 25-32°C.

In de bergen en in het hogere noorden heerst een poolklimaat.

De koudste maanden van het jaar zijn januari en februari en de warmste periode meer landinwaarts is medio juli, maar aan de kust en in de bergen bereikt de temperatuur daar iets later het hoogtepunt. Het warmste gebied in de zomer is Østlandet en delen van Sørlandet. De koudste plaats van Noorwegen is Karasjok in Finnmark.

De meeste neerslag valt in de herfst en winter en dan vooral aan de westkust. Sommige plekken langs de westkust ontvangen een neerslag van 3000 mm per jaar. Ten oosten van de bergen is een gemiddelde neerslag van slechts 300 mm per jaar. Aan de kust regent het op 150-200 dagen van het jaar. In het binnenland is er gemiddeld op 100 dagen van het jaar regen.

Vanaf september blijft de eerste sneeuw liggen en in juni verdwijnt de laatste sneeuw uit het land. De meeste sneeuw ligt in februari en maart. In Tromsø is gemiddeld genomen de plaats waar het hoogste sneeuwdek ligt. Op 124 dagen per jaar is het hier dikker dan 50 centimeter.

De zon schijnt niet overvloedig in Noorwegen. Langs de kust regent het vaak en als het niet regent hangt er veel bewolking. In Karasjok schijnt de zon 1090 uur per jaar en in Oslo schijnt de zon 1632 uur. Kristiansand in het zuiden heeft met 1795 uur het meeste aantal uren zon van Noorwegen.

In Noorwegen komt de middernachtzon voor. De zon gaat dan in de zomer  's nachts niet onder. Op de Noordkaap gaat van 13 mei tot 29 juli de zon niet onder en in Bodø van 4 juni tot 8 juli. In de winter komt de zon juist een bepaalde periode niet boven de horizon. In Tromsø duurt de continue schemering van eind november tot half januari en op de Noordkaap zelfs van half november tot eind januari. In de winter, met name in het gebied ten noorden van de poolcirkel, is bij helder weer het noorderlicht, ofwel Aurora Borealis te zien.

Het weer in Noorwegen

Het weer in Noorwegen word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Noorwegen tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.