Weersvoorspelling Japan

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Het klimaat van Japan

Het grootste gedeelte van Japan kent een gematigd zeeklimaat met vier duidelijke seizoenen. In de zuidelijke delen van Japan kan je spreken van een warm zeeklimaat en in het uiterste zuiden zelfs van een subtropisch klimaat. De verdeling van de vier seizoenen over het jaar is in Japan wel iets anders dan bij ons. Vooral de overgangsseizoenen, dus de lente en de herfst, duren in Japan relatief kort.

Grote temperatuurverschillen

Japan is een land met enorme hoogteverschillen over een relatief korte afstand. Sommige bergen zijn hoger dan 3500 meter. Deze bergen hebben een enorme invloed op het lokale weer en klimaat. Dankzij deze bergen zijn er ook grote temperatuurverschillen. Op zeeniveau is het vanzelfsprekend beduidend warmer dan op grote hoogte, maar ook is de westkant van Japan warmer dan de oostkant door de overwegend westenwinden die er heersen.

Vaak wisselvallig weer

Net als in ons land is het ook in Japan vaak wisselvallig weer. Gedurende het hele jaar valt er verspreid over het land neerslag. In de zomer hoofdzakelijk in de vorm van regen, in de winter kan er in het noorden en in hoger gelegen gebieden ook gemakkelijk sneeuw vallen. Tussen Noord- en Zuid-Japan zitten er duidelijk verschillen in de gemiddelde neerslaghoeveelheid. In Noord-Japan valt jaarlijks 800 tot 1200 millimeter, terwijl in het zuiden van Japan hoeveelheden van 3200 millimeter geen uitzondering zijn.

Orkanen in Japan

Orkanen worden in Japan doorgaans tyfonen genoemd. Het land ligt vrij noordelijk voor orkanen, maar toch krijgt het elk jaar meerdere malen met orkanen te maken. Orkanen die net iets ten noorden van de Evenaar ontstaan, buien vaak af naar het noorden en komen op die manier bij Japan terecht. De grootste kans op orkanen in Japan is in het zuiden van het land en gedurende de zomermaanden. Orkanen kunnen soms zwaar uitpakken en zorgen voor overstromingen door extreme regenval en schade door extreem hoge windsnelheden.

De lokale weerdienst heeft veel ervaring met orkanen en kunnen ruim op tijd goed waarschuwen als er iets dreigt. De kans dat een orkaan over jouw vakantiebestemming trekt wanneer jij er bent, is gelukkig klein.

Beste reistijd Japan

De beste reistijd voor Japan is, ondanks de kleine kans op orkanen, het zomerhalfjaar. De temperaturen zijn er dan het best en de zon laat zich dan ook het meest zien. Wel is er kans op buien of af en toe wat regen. Ben je meer van het koude en drogere weer, dan zijn de wintermaanden meer geschikt voor een vakantie in Japan.

Het weer in Japan

Het weer in Japan word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Japan tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.