Weersvoorspelling Portugal

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Portugal

Het klimaat van Portugal

Portugal heeft in het zuiden een mediterraan klimaat, maar verder naar het noorden wordt het een zeeklimaat. De winters zijn regenachtig en mild en de zomers zijn lang en heet. Hoe verder naar het zuiden hoe droger de zomers en hoe zachter de winters. Aan de kust zijn de winters dus grotendeels zacht en in het noorden en midden van Portugal zijn de winters kouder.

De maanden juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddeld temperatuur van 29 °C. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. In het noorden is het iets kouder. In Porto ligt de dagtemperatuur in de zomer rond de 25°C. En in het noorden ligt de dagtemperatuur in januari vaak rond de 14°C en het vriest niet vaak.

In het noorden van Portugal valt de meeste regen. In het uiterste noorden valt meer dan 2000 millimeter regen per jaar. De regen valt van oktober tot mei, voornamelijk in de winter. De zomers zijn redelijk droog, met enkele tientallen millimeters neerslag. In Lissabon, de hoofdstad van Portugal valt gemiddeld 753 mm regen per jaar.

Sneeuw komt zelden voor aan de kust, maar verder naar het binnenland en op de hoger gelegen delen in het noorden komt het vaker voor. In de bergen rond de Estrela valt op meer dan tien dagen per jaar sneeuw die blijft liggen.

De meeste delen van Portugal zijn zonnig. De zon schijnt in het noorden ruim 2400 uur per jaar en in het zuiden (Algarve) zelfs ruim 3000 uur per jaar. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid zonneschijn verschilt van 4-5 uur per dag in de winter tot 10-11 uur per dag in de zomer in het noorden. En in het verre zuiden schijnt de zon in de winter gemiddeld 6 uur per dag en in de zomer 12 uur per dag.

In de Algarve heerst een Middelandse-Zeeklimaat met milde winters en niet al te warme zomers. De kust van de Algarve is het zonnigste, droogste en warmste deel van Portugal. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt tussen de 16 °C in januari en februari en rond de 28°C in juli en augustus. Het regent in de Algarve het minst, met een gemiddelde neerslag in Faro van 522 mm per jaar. Slechts op 50-60 dagen van het jaar valt er neerslag. Ook is de zeetemperatuur langs de kust van de Algarve het hoogste van Portugal. Het zeewater in Faro is in de zomer 20°C.

Het weer in Portugal

Het weer in Portugal word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Portugal tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.