Weersvoorspelling Finland

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Regio's in Finland

Het klimaat van Finland

In Finland heerst een gematigd landklimaat, met warme zomers en koude winters. De overheersende zuidwestelijke wind en de warme golfstroom op de Atlantische Oceaan hebben invloed op het klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van -2°C graden in het noorden tot 5°C in het zuiden.

In de zomer zijn de dagen lang in Finland en kan het behoorlijk warm worden. Juli en augustus zijn de warmste maanden, de temperatuur kan dan in het zuiden dagelijks tegen de 21°C oplopen en in het noorden tegen de 17°C. In Zuidoost-Finland wordt ?s zomers de hoogste gemiddelde temperatuur behaald van Scandinavië. De winter begint in november en door het gebrek aan zonneschijn zijn er lage temperaturen.

In Lapland heerst een toendraklimaat met extreme vorstperiodes en de zomer duurt hier twee maanden korter. De winter begint rond half oktober en dan valt de eerste sneeuw. In januari is de gemiddelde temperatuur -20°C.

Aan de kust heerst een zeeklimaat, hier is het vochtiger dan elders in Finland. De westkust behoort tot de zonnigste gebieden van Noord-Europa. In januari is de gemiddelde temperatuur -10°C. De watertemperatuur van meren en baaien kan na half juni oplopen tot een aangename temperatuur van meer dan 20°C.

De neerslaghoeveelheid neemt af van zuid naar noord. Jaarlijks valt er gemiddeld 370 mm regen in het uiterste noorden, aan de lijzijde van de Noorse bergen. En in de zuidelijke kuststeek en het oostelijke binnenland valt gemiddeld 650 mm regen. Februari en maart zijn doorgaans de maanden dat er de meeste sneeuw op de grond ligt. In de Finse hoofdstad Helsinki bedraagt het gemiddelde sneeuwdek dan 35 centimeter. Elders langs de kust bedraagt het sneeuwdek zo'n 20 tot 30 centimeter. In het binnenland ligt rond die tijd dan zo'n 60 tot 90 centimeter sneeuwdek.

In Finland schijnt de zon vooral langs de kust. In Helsinki en Vaasa schijnt deze gemiddeld 1782 uur. In het noordelijke Haparanda aan de Botnische Golf zelfs 1818 uur. Landinwaarts is het aantal uren zon minder en in het Lapland schijnt de zon jaarlijks maar 1090 uur. Het noorden van Finland kent hele lange zomerdagen, dat wordt veroorzaakt door de middernachtzon. Het wordt in deze periode niet donker, maar een beetje schemerig. Utsjoki heeft de langste zomerdag, die duurt namelijk twee maanden. In Lapland wordt het daarentegen tussen november en januari juist nooit dag.

September en oktober zijn mooie reismaanden om Finland te bezoeken, vanwege de prachtige herfstkleuren in het land, vooral in Zuid-Finland zijn deze kleuren mooi. 

Het weer in Finland

Het weer in Finland word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Finland tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.