Weersvoorspelling Frankrijk

Actueel
Ochtend
Middag
Avond
Nacht

Het klimaat van Frankrijk

Frankrijk is één van de grootste landen van West-Europa. Het weer en klimaat kent dan ook verschillende klimaattypes. Dit komt onder anderen door de afnemende invloed van de Atlantische Oceaan, naarmate je verder naar het oosten gaat. De Middellandse Zee en de aanwezigheid van gebergten hebben ook invloed op het klimaat. Men kan Frankrijk indelen in drie klimaatzones:

Het zuidoosten van Frankrijk heeft een mediterraan klimaat, met zachte winters en hete zomers.

De Pyreneeën en de Alpen hebben op grotere hoogtes een hooggebergteklimaat en het overgrote deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat.

In het algemeen zijn juli en augustus de warmste en droogste maanden, met een gemiddelde maximum temperatuur van 27°C en een gemiddelde minimum temperatuur van 15°C.

Het gemiddelde aantal dagen regen per maand is 8. In juni en juli schijnt de zon het meeste, met een gemiddeld aantal uren zon van 9-10 uren per dag. De koudste maanden zijn januari en december, met een gemiddelde maximum temperatuur van 7°C en een gemiddelde minimum temperatuur van 2°C. In deze maanden schijnt de zon ook het minst, gemiddeld 2 uur per dag en regent het het meest.

Langs de kust van de Middellandse Zee en in het zuidelijke deel van het Rhônedal, waar het mediterrane klimaat heerst, zijn de zomers droog en warm en de winters zacht en vochtig. De temperaturen kunnen hoog oplopen tot de 35°C. Gemiddeld is in juli de temperatuur 24°C. De minste neerslag valt in juli en de meeste neerslag valt in het voor- en najaar.

De zonneschijn neemt in Frankrijk van het noorden naar het zuidoosten toe. In Nancy, in het noordoosten van Frankrijk, schijnt de zon 1651 uur per jaar. De kuststreek tussen Nantes en Bordeaux heeft door de invloed van de Atlantische Oceaan veel zon met meer dan 2000 uur per jaar. In Bordeaux schijnt de zon jaarlijks 2083 uur en is daarom uitermate geschikt voor wijnbouw. Het zuidoosten van het land is helemaal zonnig. Vooral het gebied ten zuiden van de lijn Toulouse-Grenoble heeft veel uren zonneschijn, met als hoogtepunt Toulon waar de zon gemiddeld 2898 uur per jaar schijnt.

In Frankrijk valt regelmatig sneeuw, vooral in de bergen. Het aantal sneeuwdagen loopt langzaam van west naar oost op. Aan de kust met de Atlantische Oceaan sneeuwt het zelden, maar in de Vogezen, Pyreneeën en de Alpen valt op meer dan 90 dagen per jaar sneeuw. Dit zijn populaire vakantie en wintersportvakantie bestemmingen. 

Het weer in Frankrijk

Het weer in Frankrijk word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Frankrijk tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.