Weersvoorspelling India

Actueel
Middag
Avond
Nacht
Ochtend

Het klimaat van India

Omdat India een enorm groot land is, kent het veel verschillende typen klimaten. In het noorden vind je de berg- en hooggebergteklimaten terug. Iets verder naar het zuiden neigt het klimaat meer naar een woestijn- tot steppeklimaat. In Centraal-India is er meer sprake van een tropisch savanneklimaat en langs de westkust vind je een tropisch moessonklimaat terug. Tot slot neigt het klimaat in het zuiden van India weer naar het steppeklimaat.

Winter het droogst

Net als in ons land kent ook India vier seizoenen per jaar. Echter zijn de seizoenen in India niet zo mooi verdeeld als in ons land. De winter duurt met twee maanden relatief kort en de overgang van winter naar zomer gebeurt ook erg snel. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de overgang van zomer naar winter. 

De wintermaanden zijn veruit de droogste maanden in India. Omdat het dan kouder is, komen buien nauwelijks tot ontwikkeling. Op veel plaatsen is het in de Indiase winter ook zo goed als droog. In de loop van april, wanneer de temperaturen snel oplopen, stijgt de buienkans en de natte periode houdt vervolgens aan tot in oktober.

Extreme buien

Extreem weer is in India eerder regel dan uitzondering. Regen- en onweersbuien kunnen er ontzettend zwaar uitpakken. Op sommige plaatsen valt er dagen achtereen meer dan 100 millimeter per dag. Er zijn regio’s in het oosten van India die jaarlijks meer dan 10.000 millimeter neerslag te verwerken krijgen! 

In het noorden en noordoosten van India kunnen buien op een andere manier extreem uitpakken. Vaak in de overgang naar de zomer stroomt warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Bengalen uit over het noorden van India en Bangladesh. Door de Himalaya ten noorden van India waait er op hoogte vaak een enorm krachtige westenwind. Buien die ontstaan in die warme en vochtige lucht kunnen zich in die omstandigheden gemakkelijk ontwikkelen tot ontzettend zware buien die bekend staan om het produceren van enorme hagelstenen en tornado’s. De kans dat je door zo’n bui wordt getroffen is klein. De meeste van deze zware buien komen in een korte periode voor van april tot begin juni.

Orkanen

In India kunnen orkanen voorkomen, waar ze doorgaans tyfonen worden genoemd. Vanaf april tot ongeveer november is er vooral aan de oostkant van India kans op orkanen die boven de Golf van Bengalen ontstaan en vervolgens het oosten van India binnentrekken. Bij orkanen kan je extreme regenval, hoge windsnelheden en overstromingen verwachten. Ook aan de westkant van India kunnen in het zomerhalfjaar orkanen ontstaan.

Orkanen kunnen tegenwoordig goed en ruim van te voren worden verwacht. Wanneer er iets dreigt, dan krijg je dit tijdig te horen via de lokale weerdiensten.

Beste reistijd voor India

De beste reistijd voor India is doorgaans in de maanden november tot en met februari. De kans op neerslag, orkanen en zeer zware buien is in deze periode een stuk kleiner. Daarnaast is de temperatuur aangenamer en is het op de meeste plaatsen minder benauwd. De kans op zonneschijn is in deze periode het grootst, wel is de zonkracht erg hoog.

Het weer in India

Het weer in India word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in India tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.