Weersvoorspelling Italië

Actueel
Nacht
Ochtend
Middag
Avond

Het klimaat van Italië

Italië heeft een mediterraan klimaat, met droge warme zomers. Het weer in Italië is te verdelen in drie gebieden: de kuststrook, het noorden met de Alpen, en het zuidelijk deel en de eilanden. Over het algemeen geldt hoe noordelijker je komt, hoe kouder en natter het wordt. Gemiddeld valt in Italië tussen de 500 en 1000 millimeter per jaar.

Italië heeft vooral in het midden en zuiden een mediterraan klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur is in Rome in de zomer zo'n 25°C en in de winter rond de 7°C. In de omgeving van Rome worden hoge zomertemperaturen getemperd door wind van zee, echter ook temperaturen in de 30°C komen veelvuldig voor. Vooral aan de westkust van Italië is de Tramontana merkbaar. Dit is een droge noordoostenwind die vooral in de winter waait in Italië. Het is een frisse valwind.

In het noorden van Italië zijn de Alpen en de Po-vlakte. In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat. De winters zijn erg koud, in januari is de temperatuur -10°C op een hoogte van 2000 meter. Ook in de dalen zijn de temperaturen laag. Aan de zuidkant van de Alpen valt de meeste neerslag, waarvan de meeste neerslag in de zomer valt. De Alpen vormen een populair wintersportgebied, met 180 dagen sneeuw per jaar. Op de Po-vlakte zijn de zomers warm en de winters koud. In de zomer is de dagtemperatuur gemiddeld 29°C. In de winter komt veel mist en nevel voor en 's nachts daalt de temperatuur tot -2°C. In het voor- en najaar valt de meeste regen.

Zuid-Italië heeft droge, hete zomers met veel zonneschijn. Vooral als de Sirocco waait kan het flink heet zijn. Deze wind neemt warme vochtige lucht van de Sahara mee naar Italië. De temperaturen kunnen dan oplopen tegen de 45°C. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomer is 30°C. De zon schijnt veel in Palermo bijna 2500 uur zon per jaar. Zuid-Italië heeft een veel groter percentage zonneschijn dan in de rest van het land. In Zuid-Italië valt sneeuw in de winter, alleen aan de kust en het zuiden van Sicilië is sneeuwvrij. Onweer komt niet veel voor. Gemiddeld wordt per jaar op een dag of 10 onweer waargenomen.

Sardinië heeft eveneens zachte regenrijke winters en droge en vaak zeer warme zomers. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de zomer aan de kust tussen de 25°C en 30°C. In de bergen liggen de dagtemperaturen rond de 20°C. 

Het weer in Italië

Het weer in Italië word je aangeboden door Infoplaza. We tonen de actuele weersituatie, een uitgebreide weersvoorspelling voor alle locaties in Italië tot 14 dagen vooruit en gedetailleerde informatie per uur.