Weersvoorspelling Land Spanje

Alle locaties in Spanje


Zoek een plaats, regio of land:


Weer en klimaat van Spanje

In Spanje zijn grote verschillen in temperatuur door de verschillen in hoogteligging en afstand tot de zee in het land. Spanje kan qua klimaat in drie delen gesplitst worden: het noorden en noordwesten, het binnenland en de mediterrane kust samen met de Balaeren (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera).

Het noorden en noordwesten van Spanje hebben koelere, bewolktere en nattere zomers dan elders in het land, maar er is alsnog heel veel zonnig weer. In de zomer liggen de temperaturen langs de kust overdag gemiddeld rond de 22°C en meer in het binnenland rond de 25-30°C.

Aan de kust schijnt de zon gemiddeld 1750 uur per jaar. Dit is vergeleken bij de rest van het land weinig, maar dat komt doordat er aan de kust meer bewolking voorkomt. Meer naar het zuiden toe schijnt de zon ongeveer 2500 uur per jaar. In de zomer schijnt de zon gemiddeld 10 uur per dag in het binnenland en aan de kust gemiddeld 6-7 uur per dag. Het noorden en noordwesten van Spanje merken het meeste van de Atlantische depressies. Er valt aan de kust jaarlijks 1000 mm regen. In de herfst- en wintermaanden valt de meeste neerslag.

De mediterrane kust strekt zich van de Costa Brava in het noorden tot de Costa del Sol in het zuiden. Ook de eilanden Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera vallen binnen dit klimaatgedeelte. Langs de mediterrane kust zijn lange hete, droge zomers en zachte vochtige winters. In het zuiden ligt de gemiddelde dagtemperatuur in januari, de koudste maand, rond de 16°C. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur in het noorden en op de eilanden rond de 28°C en aan de Costa del Sol rond de 30°C. Aan de Costa del Sol zijn uitschieters van 35 tot 40°C erg regelmatig. In de wintermaanden schijnt de zon gemiddeld 170-190 uur per maand. Juni is de warmste maand, met gemiddeld 300-350 uur zon. Het regent weinig langs de mediterrane kust. In de winter ligt de gemiddelde aantal regendagen op 6 per maand. In de zomer valt bijna geen regen, behalve het gebied rond Barcelona. Juli is de droogste maand van het jaar.

In het binnenland zijn de zomers relatief heter en de winters kouder. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 30-35°C. Temperatuuruitschieters naar de 40°C komen regelmatig voor. De maanden juli en augustus zijn de warmste maanden. De hoeveelheid zonneschijn per dag is erg hoog in het binnenland. Het varieert van 12 uur per dag in de zomer tot 5 uur zon per dag in de winter. De hoeveelheid zonneschijn en neerslag is vergelijkbaar met die in de Mediterrane regio. Wel kan er wat vaker in de zomer een onweersbui ontstaan. De beste tijd voor een bezoek aan het binnenland van Spanje is het voorjaar (april-mei). Dan is het niet zo heet als in de zomer en de natuur is op zijn mooist in deze tijd van het jaar.

Voor zon in de winter kunt u op de Canarische Eilanden terecht, waar de temperatuur zelden onder de 17 graden komt. Op het vasteland, de zuidkust en delen van de centrale en zuidoostkust is het het hele jaar aangenaam mild, al is zwemmen niet echt mogelijk. Malaga is het zonnigste en droogste plekje van Spanje en dus uitstekend voor het overwinteren. In de winter kunt u uiteraard in de Pyreneeën, de Picos de Europa en de Andalusische Sierra Nevada goed skiën.

Alle weerfoto's uit SpanjeZoeken

Bekijk deze bijzondere weerfoto's. Heeft u zelf een mooie foto? Zet hem hier op de site!

Uitleg weersvoorspelling

Welkom op Weersvoorspelling.nl. Onze weerpagina's staan vol met actuele weersinformatie, weersvoorspellingen voor de komende uren, dagen en ook speciaal het weekendweerbericht. Natuurlijk zijn de weersverwachtingen beschikbaar voor vrijwel elke plaats in Nederland en de wereld. Weersvoorspelling.nl toont ook graag jouw foto's en werkt graag met jou samen om de weersite zo leuk mogelijk te maken.
Snelkeuze weer
Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk

Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije

Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag

Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte

Snelkeuze weer

Top dichtbij bestemmingen
Nederland
Duitsland
België
Frankrijk
Top zon bestemmingen
Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Kroatië
Portugal
Egypte
Bulgarije
Top wintersport landen
Oostenrijk
Frankrijk
Zwitserland

Top steden
Barcelona
Parijs
Berlijn
Rome
Brussel
Londen
Praag
Top verre landen
Nederlandse Antillen
Aruba
Indonesië & Bali
Thailand
Australië

Sneeuwhoogte & Alpenweer
Sneeuwhoogte
Zoek een andere plaats of land voor een weersvoorspelling: sluiten
Upload uw weerfoto sluiten